Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt knäpptyst om EU-fördraget

Annons
Den 20 november ska riksdagen rösta om Lissabonfördraget. Med detta nya EU-fördrag får EU ytterligare makt och inflytande. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har sagt att de kommer att rösta ja vid riksdagens omröstning. Men i samhällsdebatten är det knäpptyst. Detta trots att det borde råda en politisk orkan, likt fallet var med den välgrundade kritiken mot FRA-lagen.
Lissabonfördraget ger inte några garantier för att värna svensk arbetsrätt. EG-domstolen har med Lavaldomen gett utländska företag rätt att strunta i svenska kollektivavtal. Hur ska vi trygga svensk arbetsrätt? Regeringen har tillsatt en särskild utredning, Stråthutredningen, som tar upp följderna av Lavaldomen. Vad denna utredning kommer att resultera i vet vi inte ännu. Vad vi däremot vet är att utredningen presenteras den 15 december, det vill säga efter omröstningen om Lissabonfördraget.
Riksdagen kommer följaktligen att rösta om ett nytt EU-fördrag utan att ha fått ta del av utredningens syn på hur vi ska värna svenska kollektivavtal och svensk arbetsrätt. Därmed kastar socialdemokraterna och de borgerliga partierna i praktiken tärning om den svenska modellens framtid.  
Socialdemokraterna spelar nu upp en välregisserad politisk teater. Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin kritiserar Fredrik Reinfeldt för att omröstningen om Lissabonfördraget hålls innan utredningens resultat har presenterats. Men att utredningen skulle lägga sitt förslag först den 15 december, det har alla vetat i snart ett år.
Mona Sahlin har haft alla möjligheter att i ett tidigt skede försäkra sig om att riksdagens omröstning skjuts upp. 
Faktum är att socialdemokraterna fortfarande skulle kunna skjuta upp riksdagens behandling av Lissabonfördraget. De skulle kunna hota med att lägga ned rösterna vid omröstningen. Därmed skulle regeringen tvingas backa och dra tillbaka propositionen och lägga fram den senare, efter att Stråthutredningen har presenterats.
Mona Sahlin – varför skjuter du inte upp riksdagsomröstningen om Lissabonfördraget när du kan? Varför vägrar socialdemokraterna, tillsammans med de borgerliga politikerna, att låta folket säga sitt om Lissabonfördraget i en folkomröstning?
Sören Wibe, junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons