Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen måste göra sitt jobb

De senaste veckorna har vi kunnat läsa om hur kända bloggare mottagit brev med hot om misshandel och mord.

Annons

Detta upprör minst sagt, men hur är reaktionen från polisen? Tyvärr verkar inte dessa otäcka hot tas på allvar. Detta accepterar inte KDU.

Som åtgärd uppmanas bloggare att tänka över hur de framställer sig själva på nätet. Man menar att problemen inte skulle uppstå om bloggare låter bli att visa utmanande bilder på sig själva. I stället för att polisen lägger krutet på att hitta den som skrivit breven, skuldbelägger man dessa kvinnliga bloggare. Det är tydligen deras eget fel att de blir trakasserade.

Det är oerhört viktigt att vi har ett rätt s system som fungerar i praktiken. Ett mord eller en misshandel ska inte behöva inträffa för att hot ska tas seriöst. Oavsett om dessa hot visar sig vara tomma ord eller blodigt allvar, ska polisen finnas där och göra sitt yttersta för att garantera säkerheten. Varken elitbloggare eller vanliga personer som du och jag ska behöva vakna på morgonen med en gnagande oro inombords.

Strategin att på ett bakvänt sätt skuldbelägga offret ser vi ofta nuförtiden. Men det är inte utmanande bilder på nätet som är grunden till problemet. Utan det är personer som anser sig ha rätt att bete sig som de vill, utan att behöva ta konsekvenser för sitt handlande. Vi i KDU vill i stället att man, vid utredande av brott, ska ha ett tydligt brottsofferperspektiv. Upprättelse för brottsoffret ska ständigt stå i centrum. Kan vi inte ens erbjuda det, är inte direkt vårt rättsväsende något att hänga i julgranen.

Ingen i vårt land ska behöva uppleva att bli berövad sin frihet genom att leva under hot och trakasserier. Detta till trots växer högarna med anmälningar på våra polisers skrivbord – för att samla damm. För det är precis så det känns. Anmälningar för vålds- och sexualbrott tillika hot och trakasserier verkar landa på polisernas skrivbord, vilket uppriktigt beklagas, för att sedan stanna där.

Poliserna ska utreda brott, det är ju därför vi har poliser. Men KDU vill inte bara ha rättvisare straff och poliser som gör det de ska. Vi vill också ha en attitydförändring. Vi vill ha ett samhälle där det är självklart att frihet kommer med ansvar, där moral har ett värde och där vi bryr oss om varandra, även när det inte är skattefinansierat. Ett välmående Sverige skapas inte av en massiv offentlig sektor. Vi har även ett personligt ansvar, för våra handlingar och för våra medmänniskor. Det är där allt börjar.

Katarina Hedman

Distriktsordförande KDU Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons