Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer straffbeskattas

Annons

Pensionssystemet är uppbyggt så att man kan bromsa pensionerna, men det är något helt annat än det som sker i dag när man i stället för att låta utvecklingen av båda inkomstslagen lön och pension följas, låter det i stället bli allt större skillnader mellan dessa.

I lagen står att inkomstskatt tas ut för inkomster av tjänst och näringsverksamhet och att pensioner skall behandlas som arbetsinkomster trots att det inte är sådana. (Inkomstsskattelagen 10 kap. 2§1).

Det är därför fel att ha en diskriminerande skatteskala för pensionärer så att man ökar skillnaden mellan pensionärers och löntagares skatter till nackdel för pensionärerna.

Nuvarande skattesystem innebär strängt taget att man gör skatteavdrag för löntagare och skattetillägg för pensionärer.

Det som kallas jobbskatteavdrag är en omfördelning av skattebördan från de arbetande till pensionärerna. Löntagarna har en beslutad skattesänkning på 75 miljarder under tiden 1 januari 07 till den 1 januari 2010. Under tiden 1 januari 09 fram till 1 januari 2010 sänks skatterna för pensionärer med 5,5 miljarder.

En pensionär med 10 000 kronor i månadsinkomst får en skattelättnad med 100 kronor, en pensionär som har en inkomst på 20 000 kronor per månad får en skattesänkning med 220 kronor per månad. En löntagare med 20000 kronor i månadslön får en skattesänkning med 1360 kronor per månad! Skillnaden blir 1040 kronor per månad till pensionärens nackdel!

Om man till detta räknar in övriga faktorer som inflation, bromsen, och inkomstutvecklingen så får pensionärer vidkännas en sänkt pension före årsskiftet! Ser man till bromsen blir det 5 förlorade år för pensionärer och en lägre pensionsnivå efter 2015. För en pensionär, tar det fram till 2015 innan 2009 års pensionsnivå är uppnådd, man har då också gått miste om den indexuppräkning som förväntas fram till 2015. 

Hur kan man behandla pensionärer på detta sätt.

Pensionärsorganisationerna är mycket kritiska mot dessa förhållanden. Det finns allt fler pigga pensionärer som jobbar och har förvärvsinkomst och dubbla jobbskatteavdrag. Under 1:a halvåret 2009 ökade antalet 65–70 åringar i Sverige med cirka 50 000 stycken. I de flesta lokala, regionala och centrala politiska organ saknas nästan helt representanter för pensionärskollektivet.

I regeringens egna beredningsorgan som statsrådsberedning och samordningskansli är det helt tomt på pensionärskompetensen.

Regeringens generositet är i själva verket bara en dimridå för att med retorik dölja att pensionärerna kommer att få mindre pengar i plånboken. Pensionärernas andel av befolkningen ökar och varje regering inser att ilskna pensionärer kan vara en maktfaktor att räkna med i kommande val. Därför gäller det att lura dem att tro att de får mer pengar att röra sig med genom sänkt skatt. I själva verket får de ett antal hundralappar mindre.

Pensionärerna är en stor grupp som kan vara en avgörande faktor i kommande val till kommuner, landsting och riksdag. Pensionärerna är pigga vitala och räknekunniga. De vill vara med i samhällsdebatt och samhällsutveckling samt öka tryggheten och bättra på pensionärsekonomin. Pensionärer kan till och med läsa valmanifest och rösta med såväl huvud som plånbok! Genom sina pensionärsorganisationer som SPF med flera är pensionärerna starka och välinformerade.

Gusten Rolandsson

Ekonomie licentiat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons