Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsbostäders

Annons

Som ny ordförande i Östersundsbostäder har jag nu genomfört mitt första styrelsemöte. Vi hade en bra diskussion om att vi måste bli mycket aktivare på bostadsmarknaden. Östersunds kommun äger bolaget och kräver att vi ska vara en aktiv aktör på bostadsmarknaden i Östersund och det ska vi leva upp till. Hela styrelsen är överens om detta.

Strategin för nybyggnation de närmaste åren ska vara offensiv. Min ambition är att vi ska få ett nytillskott av hyresbostäder varje år de närmaste fyra åren. Behovet av bostäder är stort och Östersundsbostäder är den kanske viktigaste aktören för att bygga nya bostäder utöver de många villatomterna som har tagits fram de senaste åren. Men villatomter i all ära det behövs ett nytillskott av lägenheter för att få snurr på bostadsmarknaden.

Det som ligger först i planen är Valhallområdet. Detta hade varit igång redan om det inte överklagats och kommunen fått backning på att planen inte behandlats på ett formellt riktigt sätt.

Nu tar vi nya tag och hoppas att det denna gång inte tar lika lång tid att få en plan fastställd. Sedan måste vi komma loss på Stadsdel Norr och vi behöver få en plan på Remonthagen. Utöver detta måste vi också titta på de områden som redan är planlagda och som kan förtätas med nya bostäder. Senast vid styrelsens möte i mars hoppas jag att Östersundsbostäders styrelse ska kunna presentera en färdplan för nya bostäder de närmaste fyra åren. Förhoppningsvis kan det bli ett tillskott på minst 50 nya bostäder varje år.

Vi har också diskuterat behovet av seniorbostäder. Många äldre vill planera sitt boende och efterfrågar bostäder med hög tillgänglighet och standard där man kan bo kvar när man blir ännu äldre. Tillskottet av nya bostäder gör att det blir fler hyresbostäder som kommer att ha en hög tillgänglighet med hissar och lägenheter som är anpassade efter moderna tillgänglighetskrav. Det finns också behov av speciella seniorbostäder där den som hyr också har möjlighet till extra service, gemensamhetslokaler, kanske ett extra rum att hyra när barnen kommer och hälsar på och kanske andra extra tjänster.

Östersundsbostäder ska naturligtvis inte stå för alla de möjligheterna, men vi ska bygga fler bostäder som kan hyras ut som seniorbostäder. Jag vill till exempel pröva möjligheterna att vi erbjuder människor att gå ihop i en förening och blockhyra fem eller sju lägenheter med tillhörande serviceutrymmen. Det är en ny modell som jag tror kommer att växa i betydelse. Vi ska ta fram en strategi för Östersundsbostäders offensiva agerande i frågan om seniorbostäder till styrelsen i mars och jag vill att vi därefter samarbetar med pensionärsrådet i det fortsatta arbetet.

Om vi på detta sätt får snurr på bostadsmarknaden de närmaste åren som gynnar det också alla ungdomar som söker bostad. Den som flyttat in i en ny lägenhet lämnar ju en lägenhet som blir tillgänglig på bostadsmarknaden.

Östersundsbostäder ska bli en aktivare aktör på bostadsmarknaden.

Jens Nilsson, s

Ordförande, Östersundsbostäder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons