Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-medaljer ger oss klirr i kassan

/
  • Mona Sahlin har bland annat besökt skidskytte-VM i Östersund 2008, enligt Socialdemokraterna i Östersund är hon den mest idrottsengagerade partiledaren.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Alla ser vi fram emot OS i Vancouver. De flesta svenska medaljhopp på skidor och skidskytte kommer från Östersund, har en stark koppling till Östersund eller vår region.

Annons

Framgångar i OS för våra idrottare ger också framgång för Östersund. Men det är inte en slump att många elitidrottare finns i Östersund. En medveten politik i kommunen sedan början på 90-talet då vi insåg att kylan och vintern, som många klagade på, är den framgångsfaktor som leder till ekonomisk tillväxt. Då gäller det att satsa strategiskt och långsiktigt 20-30 år framåt. Dessutom krävs ett samarbete mellan kommunen, regionen, idrottsrörelsen, näringslivet och universitet.

Vi insåg att de pionjärer som jobbade för att vi skulle få tävlingar i skidskytte hade rätt. Skidskyttet kommer att växa och bli en av våra populärare TV-sporter. Låt oss satsa på att få världscuper och VM till Östersund.

Vi insåg att eldsjälarna bakom skiduniversitetet hade rätt. Ungdomar som satsar på eliten måste kunna kombinera sin idrott med studier på universitet för att vara attraktiv på arbetsmarknaden efter sin idrottskarriär.

När Jämtland/Härjedalens idrottsförbund jobbade fram EU-projekt som byggde på att idrotten har en stor betydelse för regionens tillväxt så stöttade vi det och skrev in detta i det regionala tillväxtprogrammet. Det är också grunden för Vintersportcentrum som nu finns på MittUniversitet och där både RF och SOK finns med. Detta är också en viktig faktor i Peak innovation som flera kommuner jobbar med tillsammans med näringslivet, idrotten och Universitet.

Östersunds kommun har satsat mer än 100 miljoner på att utveckla skidstadion, med bland annat tidig och säker snö, så att den nu är en av världens bästa för skidor och skidskytte.

Vi satsar flera miljoner varje år för att vara den främsta vintersportstaden i Sverige. Satsningar på idrottsevenemang och nya arenor med mera sker ur ett tillväxtperspektiv. Ett utökat samarbete mellan universitet, näringsliv, kommunen och andra företrädare för arenor krävs för att kommersialisera arrangemang, verksamheter och anläggningar. De satsningarna ska fortsätta under de närmaste åren.

Den partiledare som är mest idrottsintresserad av alla är Socialdemokraternas Mona Sahlin. Hon besökte både VM i Åre och i Östersund och hon var med vid VC i skidskytte så sent som i december. Vi pratade då mycket om behovet av idrottsforskning en gren där Östersund ska ligga i framkant.

Nu håller vi tummarna för alla våra idrottsstjärnor de närmaste veckorna.

Om det går bra för svenskarna på OS så är det bra för Östersund och det är bra för besöksnäringarna och turismen. Då stärker vi vår position som en av Europas främsta vintersportregioner ytterligare.

Socialdemokraterna tänker fortsätta satsa på Östersund och Jämtlands län för tillväxt och jobb och då är idrotten en viktig framgångsfaktor.

Ann-Sofie Andersson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Östersund

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons