Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande okunnig minister

Annons

Sten Tolgfors (ST) låter sin onåd drabba mig i LT 16 juli. Beröm från honom vore illavarslande.

Han visar en olycklig tro på teorier, formalia och juridiska tolkningar av säkerhets- och försvarspolitiken.

”Säkerhetspolitik är inte juridik. Den vilar på erkännande av de faktiskt rådande styrkeförhållandena” (Erik Scavenius, dansk utrikesminister under världskrigen). ST tycks skygga inför realiteterna.

Av utrymmesskäl kan jag bara ta upp några av de punkter där han påstår att jag har ”helt fel”.

NATO. Vi är som bekant inte medlemmar i formell mening. Men det är inte det saken gäller. Genom att underkasta sig NATO:s beredskapskrav ger ST NATO och USA ett avgörande inflytande över svensk försvarsekonomi- och struktur. Det är anmärkningsvärt att ST är blind för detta.

Socialdemokratisk politik. ST hävdar att jag företräder en socialdemokratisk politik.

Han kastar ut en bumerang som slår tillbaka med kraft. Jag är i själva verket starkt kritisk mot den socialdemokratiska politik som kring sekelskiftet tillät dåvarande ÖB Owe Wiktorin och dennes strateger att starta – en i och för sig nödvändig – reform av försvarsmakten på ett mycket ogenomtänkt och därmed förödande sätt. Annorlunda förhåller det sig med ST.

Paradoxalt nog har han med hull och hår anammat de grundläggande dragen i denna socialdemokratiska politik – och förvärrat dess följder.

På senare tid har socialdemokratiska försvarspolitiker tagit visst avstånd från den politik som nu passerat ”bäst före datum” men det krävs långt större omprövningar för att vi skall få en realistisk försvarsförmåga.

Insatsorganisationens styrka. ST drar sitt favoritmantra. Den blir starkare än den är i dag. Åtta bataljoner är förvisso fler än tre. Men den avgörande frågan är: Blir insatsorganisationen tillräckligt stark?

ST sällar sig till den rad av försvarsministrar och överbefälhavare som undvikit att ställa denna fundamentala fråga. Det är måhända begripligt – med de ytliga kunskaper som ST visar sig ha i saken, men det är icke desto mindre djupt oroande.

Carl Björeman

Fortfarande generallöjtnant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons