Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig reklamkampanj för tulpaner

/
  • Vad får det till exempel för konsekvenser för klimatet om fler svenskar köper tulpaner i januari? frågar sig europaparlamentarikerna Marita Ulvskog (S) och Åsa Westlund (S).  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Annons

I Sverige genomförs just nu två reklamkampanjer delvis finansierade av EU. I Stockholm är budskapet tydligt på affischtavlor och annonser i tidningar får vi veta att ”Tulpaner ger vårkänslor” och att vi bör ”köpa hem en bukett i dag”. Samtidigt får svenska biobesökare se en reklamfilm som förklarar hur fantastisk den europeiska jordbrukspolitiken är.

Med anledning av dessa två kampanjer har vi skrivit till kommissionen och rådet för att uppmana dem att agera så att vi slipper dessa kampanjer nästa vår.

Båda dessa reklamkampanjer är exempel på när EU visar upp sig från sin allra sämsta sida. Bilden av ett EU som silar mygg och sväljer kameler förstärks på bästa reklamplats. När vi befinner oss i en ekonomisk kris och EU:s budget saknar resurser till nödvändiga framtidsinvesteringar är detta inte en acceptabel prioritering.

Alla resurser behövs där de gör störst nytta. Vi måste investera i forskning och utveckling, infrastruktur och kampen mot klimatförändringarna. Ska vi klara jobben i framtiden måste EU bli världens främsta region för klimat och miljöteknik.

Investeringar för bättre miljö och klimat är avgörande för långsiktig ekonomisk tillväxt och välfärd. Miljö- och klimatomställningen är en stark och positiv kraft för nya gröna jobb. Det land som tidigt kan lämna ett fossilberoende samhälle bakom sig och i stället utveckla den nya miljö- och energitekniken klarar såväl jobben och välfärden som klimatet och miljön. För att lyckas med det vill vi till exempel investera i grön infrastruktur både i Sverige och i övriga EU. Vi behöver stimulera utbyggnad av person- och godstågsförbindelser mellan Europas storstäder och tillväxtregioner genom höghastighetståg, effektiva godskorridorer och kombiterminaler. Vi vill att Europa investerar mer i förnybar energi som sol-, vind- och vågkraft. När EU beslutar om stöd till nya energisystem måste förnybara energikällor alltid prioriteras. En sådan prioritering ger fler gröna jobb.

En reklamkampanj för tulpaner i januari riskerar att få rakt motsatt effekt. Det är nämligen inte bara en oacceptabel prioritering av skattemedel det är också mycket tveksamt i relation till EU:s miljö och klimatmål. Vad får det till exempel för konsekvenser för klimatet om fler svenskar köper tulpaner i januari? Ska vi lyckas med klimatpolitiken måste all EU:s verksamhet föregås av en analys av dess påverkan på miljön och klimatet. Denna reklamkampanj skulle knappast klara en sådan prövning.

Det är viktigt att vi kan få ett slut på det här slöseriet av skattemedel – fortsätter detta år efter år riskerar det ett exempel på företeelser som på sikt riskerar att underminera förtroendet för hela det europeiska samarbetet.

Marita Ulvskog (S) och Åsa Westlund (S)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons