Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen splittrad i försvarsfrågorna

Riksdagen har nu beslutat om försvarets nya inriktning, helt i enlighet med regeringens förslag. Inriktningspropositionen tillsammans med en rad andra reformer grundlägger ett försvar med avsevärt högre användbarhet och tillgänglighet än i dag.

Annons

Landets försvarsförmåga stärks betydligt. Ett nytt närområdesperspektiv läggs på försvarspolitiken. Sverige bygger säkerhet tillsammans med grannar i Norden och EU. Alliansen har levererat. Därmed riktas blickarna mot oppositionens avsaknad av alternativ.

I dag är Vänsterpartiet det enda parti som Socialdemokraterna förmår att göra upp med i centrala försvarspolitiska frågor.

Socialdemokraterna saknar ett heltäckande, sammanhängande, preciserat, kostnadsberäknat och genomförbart försvarspolitiskt alternativ.

Socialdemokraterna har ingen uppfattning om hur stor insatsorganisationen skall vara.

Socialdemokraterna har ingen uppfattning om hur stort hemvärnet skall vara.

Socialdemokraterna har ingen uppfattning om hur många soldater i stående förband Sverige skall ha, eller om villkoren för deras anställning.

Socialdemokraterna har ingen redovisad budget för försvaret.

Socialdemokraterna har minst 3,7 miljarder kronor mindre än regeringen för försvaret varje år, vid sidan av utställda löften om grundorganisation och materielprojekt. Annorlunda uttryckt, under de kommande fem åren skall Socialdemokraterna skära bort nästan ett halvt års försvarsbudget.

I stället för att lämna ett samlat svar har oppositionen nödtorftigt försökt finna gemensamma reservationstexter i riksdagen. Men det mest intressanta är att Miljöpartiet på de tre mest centrala punkterna inte accepterar de båda vänsterpartiernas förslag.

Detta manifesterar en grundläggande splittring inom oppositionen:

1. Miljöpartiet accepterar inte Vänsterpartiets och Socialdemokraternas föråldrade syn på värnplikt, utan vill liksom allianspartierna övergå till rekrytering på frivillig grund.

2. Miljöpartiet accepterar inte att de båda vänsterpartierna vill skära ner på den internationella solidariteten och kraftigt minska Sveriges ansvarstagande för att sprida fred- och säkerhet.

3. Miljöpartiet vill i sin budget drastiskt dra ner på anslaget för försvarsmateriel, som de båda vänsterpartierna säger sig vilja öka, om än utan att kunna finansiera det.

Det är anmärkningsvärt att ett parti som gör anspråk på att kunna vara regeringsbärande saknar genomförbar politik på ett av statens kärnområden.

Det är lika anmärkningsvärt att Socialdemokraterna nu sitter i en egen vagn tillsammans med vänstern och blickar bakåt, när fem partier kopplat loss och riktar blicken framåt vad gäller personalförsörjningen.

Sten Tolgfors (M)

Försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons