Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Uitto

Annons

 

Vi utgår därför från att det finns en omfattande konsekvensanalys. Men eftersom den inte redovisats har vi blivit oroliga för att den inte är så positiv som gjorts gällande.

Vi är oroliga för de ekonomiska effekterna och för vad som ska hända med sjukvården i länet.

Vi är oroliga för vad som ska hända med möjligheterna att utåt hävda Jämtlands och Härjedalens intressen.

Vi är alldeles särskilt oroliga för vad som ska hända om sammanslagningen genomförs utan folkligt stöd, och utan att länsinvånarna fått underlag och tid för att diskutera frågan.

I hopp om att debatten ska komma i gång är det viktigt för oss att få svar på följande frågor:

1. Intressemotsättningarna mellan kust och inland kommer inte att försvinna. Hur kommer demokratin att fungera i den nya regionen, och hur ska vi kompenseras för minskat inflytande och ökat avstånd till beslutsfattarna?

2. Östersund kommer att försvagas och Sundsvall att få en dominerande roll i den nya regionen. Är det dessutom meningen att regionstyrelse, länsstyrelse, lokalradion och andra gemensamma funktioner ska flyttas till Sundsvall?

3. Västernorrlands läns landsting har en minst lika svår ekonomisk situation som i Jämtland. Sundsvalls stora och kostnadskrävande sjukhus kommer att behöva nya patienter. Har den nya regionen råd med två stora sjukhus, och vad blir följden för sjukvården i vårt län?

4. Exakt hur ser beräkningarna ut för den nya regionens ekonomi? Vilka besparingar räknar man med?

5. Kommer vi att få behålla våra nuvarande länsinstitutioner och övrig landstingsfinansierad verksamhet?

6. Ansvarskommittén ville slå ihop länen för att ge möjlighet till regional utveckling. Den planerade nya regionen blir som ett normalstort län i dag. Ger den då några ekonomiska eller planeringsmässiga fördelar som vi inte kan uppnå genom att behålla länet som det är?

En så stor och viktig förändring som en ny region kan inte grundas på kortsiktigt önsketänkande. Nu måste vi få reda på vilka frågor som alls är utredda. Eftersom landstingsstyrelsen redan fattat beslut i ärendet förutsätter vi ett omgående svar.

Nils Eriksson Sten Rentzhog Karin Hammarqvist Stefan Hammarqvist Sten Wennerklev

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons