Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycklig konflikt om Jämtkraft

Östersunds kommuns köp av Vattenfalls aktieinnehav i Jämtkraft AB är en efterlängtad och bra affär för regionen.

Annons

I och med uppgörelsen, stärks och renodlas ägandet i Jämtkraft där Vattenfall sedan 1993 ägt drygt 20 procent av aktierna. I och med affären förhindras att Jämtkraft i framtiden kunnat bli en bricka i en större affär, där det lokala inflytandet och de låga priserna till kunderna i Östersund, Åre och Krokom äventyras.

Jag var en av få som 1993 var emot affären då Vattenfall släptes in i Jämtkraft. Vattenfall fick då köpa 20,6 procent för 13 miljoner kronor. Aktier som de i dag säljer för 550 miljoner kronor. Dessutom fick Vattenfall 830 miljoner kronor för att sälja sina 55 procent i Kattstrupeforsens kraftverk och ett avtal som givit Jämtkraft tillgång till 0,96 procent av Forsmarks kärnkraftverks produktion till självkostnad.

Detta avtal har inneburit stora fördelar för Jämtkraft och regionen, som haft tillgång till billig energi. Vissa ”torr-år” har denna lilla andel av Forsmark svarat för en fjärdedel av Jämtkrafts elförsäljning i ägarkommunerna. Detta som ett memento till den pågående urandebatten i länet.

De förhoppningar om gemensamma affärer och utveckling som fanns med Vattenfalls inträde i Jämtkraft för cirka 15 år sedan har inte infriats. Däremot har Jämtkraft haft god nytta av de mycket kompetenta styrelseledamöter Vattenfall bidragit med. Den kompetensen försvinner nu i och med att Vattenfall ej längre är delägare. Därför måste det bli en viktig fråga för ägarna i framtiden att se till att Jämtkraft har en kompentent styrelse som kan leda bolaget in i framtiden.

De förhållanden som Jämtkraft och framförallt Vattenfall nu lever under är helt annorlunda, än 1993 när Vattenfall gick in i Jämtkraft.

Vattenfall är i dag ett internationellt energiföretag där fokus inte främst ligger på regionala kraftbolag som Jämtkraft. För detta talar de försäljningar Vattenfall tidigare i år genomfört i Luleå och Piteå.

Därför är det en helt logisk och riktig affär som nu sker, när aktiena i Jämtkraft återgår i regionalt ägo.

Östersund, Åre och Krokom är delägare i Jämtkraft och bör tillsammans verka för bolagets och regionens bästa

Därför är konflikten mellan kommunernas kommunalråd i samband med affären mycket olycklig. Man bör nu sätta sig ned i lugn och ro för att hitta en bra lösning som håller i framtiden, till nytta för regionen och dess innevånare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons