Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ologiskt om fjälljakt

Jägareförbundet Mitt Norrland uppvaktade för ett tag sedan Landshövdingen i Jämtlands län, Britt Bohlin.

Annons

Synpunkter lämnades på länsstyrelsens hantering av vissa jaktfrågor. En fråga som behandlades var jägarnas möjlighet att vid småviltjakt, under kontrollerade former, transportera vapen på snöskoter på statens mark (renbetesfjällen). Denna möjlighet har länsstyrelserna i både Norr- och Västerbotten, sedan flera år öppnat upp för jägarna.

Några negativa erfarenheter finns inte redovisade från dessa län. Det var därför, inte utan viss optimism som vi väntade på länsstyrelsens beslut för den kommande treårsperioden. Beslutet var allt annat än positivt. Det är fortfarande bara medlemmar i sameby och fjällägenhetsarrendatorer som har denna exklusiva rätt. Alla andra jägare får vackert finna sig i att spänna på sig skidorna om de ska jaga på renbetesfjället.

Logiken är något svår att förstå då det är fullt lagligt att i stället för gevär, packa ryggsäcken med pimpelspö och isborr och sedan sätta sig på skotern för transport till fjälls. Länsstyrelsens motiv för avslag är också motsägelsefulla då de bland annat skriver följande i sitt beslut; Länsstyrelsens uppfattning är att jägarkåren i allmänhet är skötsam och ansvarsfull och att kriminalitet är mycket sällsynt. För att nå målet att minska den kriminalitet som givetvis kan förekomma på det här området bör samhällets resurser inriktas på till exempel bevakning, information och utformning av bra jaktregler i stället för att lägga stora resurser på handläggning av enskilda, rutinmässigt hanterade ärenden.

Ett grundläggande syfte med innevarande beslut är att i någon mån arbeta i den riktningen. Förhoppningsvis kan detta också skapa ett ökat myndighetsförtroende hos jägarna.

Utanför renbetesfjället är det däremot lagligt att transportera vapen på skoter till och från stuga om övernattning sker i denna. Närmast lämplig färdväg mellan bostaden (alternativt vägen) och stugan ska då nyttjas. Detta innebär att där det är möjligt skall färden ske längs den led som går fram till stugan.

Sven Gunnar Sivertsson Ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons