Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap bakom skolbeslut

Annons

I november offentliggjordes förslag på besparing på 1,5 miljoner vid tre skolor i Åre kommun. Snabbt reagerade fyra grupper/föreningar på det märkliga förslaget och önskade få se underlag till beslutet. Men än i dag är vi nekade detta, trots att det borde vara offentligt material.

Utifrån det bristfälliga underlag som offentliggjordes i november har föreningarna ifrågasatt en rad orealistiska ekonomiska slutsatser. Vid uppvaktning av kommunalrådet och oppositionsrådet 14 januari fick vi till slut löfte om rundabordsmöte under vecka 4 för att få ta del av underlagen. Kommunen har nu flyttat fram mötet till 10 februari. KS har möte 11 februari då arbetsmaterialet skall delges oppositionen och skolfrågan beslutas. Med detta korta varsel hinner varken vi eller oppositionen analysera materialet innan beslut, trots att vi blivit uppmanade att komma med bättre förslag. Hur går den ekvationen ihop?

Vår förfrågan om vad som händer Hallens skola framöver med tanke på det sviktande elevunderlaget och om det högstadiet också kommer försvinna, vilket innebär endast 2 högstadier kvar i kommunen, möttes med svaret: så kan det mycket väl bli. Hur medveten är medborgarna i Åre kommun om detta? När skolan i Järpen brann hände något politiskt som nu har skapat obalans i hela skolstrukturen. Frågan är om alliansen vill använda delar av den skamlöst låga kostnadsersättning för skolbranden i andra kända investeringsbehov. Om så är fallet ska ni alla veta att all annan användning av dessa försäkringspengar än i återuppbyggnad av skollokaler i Järpen, är stort slöseri med skattepengar.

Kommunens dåliga ekonomi finns att hämta i okunskap och felbeslut från politiker och tjänstemän. Vid kommunens investeringar i E 14-tunneln, Stationsvägen, Totthyllan samt Vikverket har kostnaderna stigit med mer än 125 miljoner, mot antagna offerter. Försöker kommunen låta skolorna ta smällen för dessa urusla projekt är det mycket allvarligt!

Kommunen har under 20 år ökat antal tjänstemän inom förvaltning utan att invånarantalet ökat nämnvärt. Men i alliansens förslag finns ej några nerdragningar vad gäller skoladministrationen. Enligt SVT sker nu personalindragningar i 4 av 10 kommuner. Med de kraftiga besparingar som krävs för Åre kommun borde personalminskningar vara högt prioriterat.

Håkan Håkansson

Järpens Fastighetsägarförening

Jörgen Encke

Företagarna i Järpen

Maria Kjellström

Föräldrarföreningen i Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons