Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odling utan GMO är framtiden

Det är ett brett stöd för att göra i Jämtlands län till en GMO-fri zon. Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting har utropat sig till gmo-fria zoner. Det finns dessutom ca 175 olika andra områden i Europa som gjort lika.

Annons

Därtill driver länets lantbrukare i LRF frågan liksom Ekologiska Lantbrukarna och Småbrukarna i länet.

Problemet hittills har varit att EU bara godkänner GMO-fria zoner om ett land ansöker om att slippa odla en viss GMO-gröda med hänvisning till forskningsresultat.

Nu verkar möjligheten att skapa GMO-fria zoner med reell verkan öka eftersom miljöministrarna i EU i våras lade förslag att regioner och kommuner ska ges rätt att etablera GMO-fria zoner. De kräver även att långsiktiga effekter på miljö och hälsa riskbedöms, att oberoende forskning om GMO måste genomföras och att den dokumentation som i dag hålls hemlig av genteknik- och jordbruksföretag ska offentliggöras.

Det kan tyckas vara självklart att så skulle ske, men så är inte fallet. Vi hoppas att våra miljöministrar får igenom sina krav i EU så att förslagen blir till beslut.

Gentekniklösningar är enormt dyra, dessa satsas endast på världens största grödor. I dag är i princip all gröda på marknaden modifierad. Genteknikforskare lockar med att lösa komma till rätta med världssvälten för att få acceptans för forskningen, men trots att man forskat sedan 1960-talet så har dessa problem inte lösts.

Världens matproblem kan bara lösas genom att man fördelar resurserna bättre. Att utropa GMO-fria zoner är viktigt. Det visar för beslutsfattare att medborgarna inte vill ha mer kemikalier, att patent på liv inte ska kunna tas, att bönder inte vill bli beroende av de stora kemikalieföretagen och att den biologiska mångfalden är oerhört viktig. Det ger Europa områden där GMO-frihet möjliggör ekologisk odling av alla sorters mat.

Liv Ekerwald, Ås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons