Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfattigdomen i Sverige slår hårt mot barnen

Annons

Sommaren är äntligen här. Skolbarn har efterlängtat sommarlov och vuxna räknar dagar till sin semester.

Men sol, sommar och ledighet innebär inte att alla bekymmer är ur världen. Jobbkrisen drabbar allt fler personer och tar sig allt djupare in i svenska folkets vardag. Oron, pessimismen och otryggheten breder ut sig. Många tappar framtidstron.

Enligt Arbetsförmedlingen ökar arbetslösheten detta år till nio procent och passerar elva procent nästa år, då drygt en halv miljon människor kommer att sakna ett arbete att gå till.

Det är inte bara arbetslösheten som är ett problem. Med den försämring av arbetslöshetsersättningen, som den borgerliga regeringen har genomfört, räcker inte a-kassan till nödvändiga utgifter.

Också långtidssjuka och föräldralediga har fått sänkt ersättning. Allt fler måste därför vända sig till kommunens socialtjänst för att ha pengar till mat, hyra och kläder.

De växande socialbidragskostnaderna innebär i sin tur att kommunerna måste spara på annat. Dagisgrupper och skolklasser blir större. Fritidsaktiviteter läggs ner, trots att de på sommaren kanske skulle behövas bäst.

Bland annat Rädda Barnen har räknat ut att minst 300 000 svenska barn är drabbade av nyfattigdom. Deras föräldrar äger ingen sommarstuga eller har råd att åka på semester. De får vackert stanna hemma, när kompisarna åker bort. Varken barn eller vuxna kan byta miljö eller unna sig något extra för att göra skillnad i vardagen. Särskilt kännbart är det i familjer med ensamstående föräldrar.

Vi kan inte acceptera en politik som ökar klyftorna i samhället, mellan familjer och landets olika delar. Vi vill att alla barn får växa upp under trygga förhållanden. När föräldrarnas egna resurser inte räcker till, måste samhället ställa upp.  

I konkret politik handlar det först och främst om jobb så att folk kan försörja sig med eget arbete. Därför har vi presenterat en lång rad förslag för att motverka arbetslösheten och öka sysselsättningen i motsats till regeringens passivitet.

Det handlar om mer pengar till kommuner så att de kan satsa på barn och unga. Men det handlar också om ekonomiskt stöd till barnfamiljer genom exempelvis höjda barnbidrag och underhållsbidrag.

Framför allt handlar politik om rättvisa. Regeringen Reinfeldt har gett stora skattesänkningar till de redan rika medan fattiga barn blir allt fler i Sverige. Det är skam i ett av världens rikaste länder.

Stefan Wikén (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons