Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländska vyer döljs av sly och buskar

Annons
Jag har under de senaste 30 åren verkat som fotograf och gett ut tusentals vykort i Norrland.
Efterhand har jag reagerat på att hela landskapet förändrats på ett olyckligt sätt. Det handlar främst om förbuskning på många ställen där det tidigare varit möjligt att se vårt landskap som det verkligen ser ut. Numera är många skönhetsupplevelser dolda av en ridå av sly och buskar efter många vägar, som tidigare var öppna och där man kunde njuta av utsikten.
Det har gått så långt att man till och med blir överraskad av den öppning i lanskapet som en del kalhyggen ger.
Våra älgjägare ser också till att hålla öppet runt sina jakttorn, som tyvärr sällan ligger så till att de skapar den utsikt som man traktar efter. Vad kan man då göra åt problemet?
Först och främst så bör naturligtvis våra myndigheter se om sitt hus. Man behöver inte tillsätta någon dyrbar och omständlig utredningsverksamhet. Den allra enklaste åtgärden är att förse alla befattningshavare med den enkla uppgiften, att ha ögonen öppna under sina resor.
När sedan reseräkningen lämnas in, så bifogar man en anteckning över sina iakttagelser under resan och noterar vilka platser som kan röjas, för att öppna upp landskapet och ge en bättre utsikt.
Många gånger så tror jag att Vägverk och gatukontor i samband med annat arbete på en plats enkelt kan åstadkomma öppningar i buskagen utan att det medför något egentligt merarbete. Det gäller bara att ha blick för landskapet och vad man vill se. Vi måste se landskapet som om vi själva var på besök för första gången och göra allt för att vår vackra bygd visar sig från den allra bästa sidan. Vi måste se till att våra gäster drar andan och stannar så ofta som möjligt för att ta sina minnesbilder av det de ser. Den bästa reklamen är den som förmedlas från besökare, som kommer hem och visar sina upplevelser med de bilder de kunnat ta med sina kameror. Låt dem få den möjligheten.
Som fotograf har jag många gånger själv med min sekatör öppnat för fotografering och jag tror att de flesta fotografer gjort som jag, klättrat upp i träd och bestigit stenar och höjder för att komma till.
Det tror jag inte att våra gäster gör, särskilt som de kanske inte ens vet vad som döljer sig bakom buskarna. Alla kan naturligtvis se sig omkring i sin egen omgivning med öppna ögon. Tänk på vad era gäster vill se och komma ihåg från sitt besök hos er och vilka minnesbilder de vill ha med efter besöket.
Det handlar inte om någon våldsam avverkning. Det mesta kan åtgärdas med en halvtimmes insats med sekatör och handsåg.
För övrigt anser jag att Ristafallet måste göras synligt från Europavägen.
Lars Viklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons