Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans mot alkohol till ungdomar

LT har i ett antal artiklar uppmärksammat drogsituationen i Östersund. Det är bra de så kallade nätdrogerna är ett stort problem och ofta en ingång till tyngre och allvarligt drogmissbruk.

Annons

I vår förfäran över att ungdomarna använder narkotika eller narkotikaliknande droger får vi dock inte glömma att bruket av alkohol är minst lika allvarligt. I antal är det långt fler unga människor som regelbundet dricker än som knarkar. Över hälften av gymnasieeleverna i Östersund dricker sig berusade minst en gång per månad enligt 2008 års så kallade CAN-enkät.

Efter både storhelger och vanliga helger rapporteras i media att det varit många berusade ungdomar ute på stan, men att det trots allt kan ha varit en lugn helg. Men hur lugnt ska vi egentligen tycka att det är om det är fulla ungdomar ute?

Jag menar att det är ett misslyckande även om det handlar om enstaka berusade ungdomar – särskilt om de är under 20 år och kommit över alkohol olagligt genom langning.

Att köpa ut till sina barn, andras barn eller sina yngre kompisar är ett brott som är allvarligt!

Det är vi vuxna som sätter standarden för ungdomarnas syn på alkohol. Om vi tycker att alkohol har en självklar plats när det ska vara fest så är det klart att ungdomarna tar efter. Problemet är att en ung människa som dricker de första gångerna inte gör det av sociala skäl, utan för att bli full.

En samsyn på detta mellan de som jobbar förebyggande och restaurangnäringen bör förstärkas. Sveriges Hotell- och Restaurangföretagares Mats Hult (vd) och Susanne Pripp (ordförande SHR Norrland) skriver på LT:s debattsida (17/6 i ett svar till IOGT-NTO angående behovet av en mer restriktiv alkoholpolitik) att nästan all sprit dricks hemma och att ”... konsumtionen (av alkohol) i högre grad borde ske på krogen där serveringen erbjuder en möjlighet för nyktra dessutom utbildade vuxna, att hålla koll”).

Gärna det, men samma organisations medlemmar bör besinna sig i sina arrangemang av fester för blivande studenter och dessutom bör man respektera när gymnasieskolorna arrangerar egna studentbaler med mindre fokus på alkohol, och inte samma kväll som dessa baler hålls, sänka åldern till 18 år och göra allt för att marknadsföra sig.

Östersunds kommun har sedan flera år medvetet jobbat med drogförebyggande arbete, både inom den egna organisationen men också i samarbete med andra aktörer. Många gör imponerande insatser, men ibland jobbar eldsjälarna i motvind.

Vuxenvärldens attityd till alkohol är ofta förlåtande och överslätande för att inte säga slapp! Inom kommunen pågår just nu en utveckling av det alkohol- och drogförebyggande arbetet med ungdomar som främsta målgrupp. Genom att etablera en gemensam syn om nollvision ska det vara solklart. Ingen under 18 år ska ha tillgång till eller efterfråga alkohol, tobak eller andra droger:

Alla krafter skolan, polisen, socialtjänsten, frivilligorganisationer och näringslivet bjuds in för att ta nya tag i den mobilisering som krävs för att ändra vårt förhållningssätt till alkohol, tobak och andra droger. Våra barn och ungdomar är värda det!

Anders Edvinsson

koordinator för drogförebyggande arbete, Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons