Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till uranbrytning

Annons

Frågan om kommunalt veto mot uranprospektering diskuteras mot bakgrund av pågående undersökningar i länet.

Det finns en stor oro för att uranbrytning kan komma tillstånd trots det befintliga kommunala vetot mot en uranbrytning. Genom ett kommunalt veto redan vid prospekteringen så borde, resonerar man, frågan redan på ett tidigt stadium vara avgjord.

Orsaken till oron är att den borgerliga regeringen med Centerpartiet har beslutat att bygga ut kärnkraften. Det innebär att vi blir beroende av kärnkraften för resten av detta århundrade. Regeringen har ingenting sagt om vilka konsekvenser utbyggnaden av kärnkraften kommer att få för människorna eller för miljön i vårt land.

Vi vet att med utbyggnad av kärnkraft kommer också frågan om uranbrytning i Sverige upp. Det är knappast hållbart i längden att andra ska ta hand om denna farliga hantering åt oss. Dessutom är inte frågan om slutförvaring av kärnkraften ännu avgjord.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen sa nej till uranbrytning och detta nej upprepas nu av Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet. Vi tre partier har kommit överens om en gemensam energipolitik för den kommande mandatperioden. Vi säger att kärnkraften successivt ska fasas ut i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. Dessutom måste man ta hänsyn till sysselsättning och välfärd. Vi har också slagit fast att en rödgrön regering inte kommer att tillåta uranbrytning i Sverige.

Genom att driva på utbyggnaden av den förnybara energin kan vi under tiden påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi.Vi anser att energifrågan är för viktig för kortsiktiga beslut och politiska spel.

När det gäller förslaget om kommunalt veto för prospektering så finns det invändningar till det. Det är ingen garanti för att uranbrytning inte kommer till stånd. En kommun kan ju avstå från att lägga veto. För en rödgrön regering är därför frågan för viktig för att beslutet om uranbrytning ska läggas på kommunal nivå. Det krävs beslut på nationell nivå. Vi säger nej till uranbrytning i hela landet.

Vi tre partier har krävt att den borgerliga regeringen uttalar ett klart nej till uranbrytning. Detta har de inte gjort.

Vi vet att den borgerliga regeringen vill bygga ut kärnkraften. Men de ger inte svar på hur de ser på uranbrytning i landet.

Berit Andnor

Marie Norden

Stefan Wiken

Riksdagsledamöter (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons