Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till uranbrytning

/
  • Att bygga ny kärnkraft är ett ekonomiskt vågspel. Ny kärnkraft skulle bli oerhört dyr och blockera satsning på förnybar energi och effektivisering. foto: scanpixIngen uranbrytning i länet om socialdemokraterna får bestämma.foto: henrik flygare

Annons

Vi socialdemokrater säger Nej till uranbrytning, det gör vi tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

En rödgrön regering kommer inte att tillåta uranbrytning i Sverige. Genom att driva på utbyggnaden av den förnybara energin kan vi under tiden påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi. Det räcker inte med att hänvisa till det kommunala vetot i en fråga som berör en hel region. Om en kommun faller till föga för den starka kärnkraftslobbyn så sitter grannkommunerna där utan möjlighet att påverka. Ytterst är uranbrytning en nationell fråga ett beslut i riksdagen. Då spelar det roll vem som har majoritet i riksdagen.

Statsminister Reinfeldt har sagt att vi ska bryta uran i Norrlands inland. Instämt i detta har ledande företrädare för moderaterna i länet. Ett så oerhört provocerande och tydligt uttalande visar att vi inte kan lita på den här regeringen och riksdagsmajoriteten i frågan om uranbrytning. Nu är det dags att visa på det kompakta motstånd som finns i vårt län.

Vi säger Nej till uranbrytning i Sverige. Vi vet att med utbyggnad av kärnkraft kommer också frågan om uranbrytning. Det är knappast hållbart i längden att andra ska ta hand om denna farliga hantering åt oss. Dessutom finns fortfarande frågetecken om slutförvaringen.

Det främsta hotet mot uranbrytning i Sverige är vår nuvarande regering och det har statsministern bekräftat med sitt uttalande.

Vi säger att kärnkraften successivt ska fasas ut i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energieffektivisering. Dessutom måste man ta hänsyn till sysselsättning och välfärd.

Vår utvecklingsstrategi för Jämtlands län bygger på vår attraktionskraft och vår vackra natur. Om vi ska kunna utveckla tjänstesektorn och inte minst turismen kan inte uranbrytning tillåtas. Det strider mot den färdväg för utveckling som växt fram i vår region. Det hotar vår miljö och kan vara ett hot mot vårt rena vatten i Storsjön. Det är inte en urangruva som ska rädda jobben det är vår attraktionskraft. Nu är det dags att manifestera motståndet mot uran och visa omvärlden vad vi tycker.

Låt oss bestämma en dag senare i höst när vi alla tänder vårdkasar runt Storsjöns strand i protest mot de som vill bryta uran. Om vi är många som tänder facklor och eldar så kommer det att märkas.

Jens Nilsson,

Anna-Caren Sätherberg,

Robert Uitto,

Marie Nordén,

Kjell Svantesson,

Ann-Sofie Andersson,

Berit Andnor,

Stefan Wikén,

Monica Hallqvist,

Christer Toft,

Mona Modin,

Gunnar Sandberg, Karin Paulsson

Socialdemokrater i länet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons