Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragningar skapar osäker vård

Jag vill jobba inom sjukvården för att jag vill hjälpa, jag vill kunna ge en säker och professionell vård. Men vad händer?

Annons

Jo, nu står jag inför faktum att jag jobbar inom en organisation som försämras mer och mer. Jag kommer att tvingas ge en slags ”vård” som ej är patientsäker.

Vi kommer till följd av dessa besparingar att få en sämre arbetsmiljö, vi kommer att få det tyngre på avdelningen, vi kommer att mista ett flertal av våra kollegor på grund av uppsägningar, vi ska sedan under en period skola in nya kollegor som ej alls valt att arbeta på den avdelning som denne blev tvångsflyttad till.

Enligt de nya spardirektiven ska vi nu under ett arbetspass hinna med mera än tidigare och dessutom göra det under kortare tid. Ett pass till under sex veckor ska vi också arbeta. När ska vi få möjlighet att vila upp oss?

Tidigare har vi lagt önskeschema, så att vi på något vis har kunnat tråckla in familj och ett socialt liv. Nu verkar även det vara ett minne blott.

Vi försöker nu påvisa att vi ej tolererar detta, vi vill ej ha ännu sämre villkor än tidigare, men framförallt så försöker vi varna för att patientsäkerheten kommer att bli obefintlig.   Den dagen jag gör en miss och en patient blir skadad eller avlider på grund av arbetsmiljön och min arbetssituation, vem hjälper mig då?

Det är uppenbart hur Jämtlands läns landsting försöker stoppa våra protester genom att försvåra kontakten mellan medarbetarna, genom att förbjuda kommunikation via landstingsmailen som rör personalens missnöje och sista möjlighet till att stoppa denna avveckling av landstinget i form av en demonstration. Vi är även förbjudna att förbereda demonstrationen under arbetstid, det kan jag finna förståligt, med det är heller inget problem då vi i alla fall ej skulle haft möjlighet att hinna det under arbetstid.

Det är synd att våra protester uppfattas som att vi gaddar ihop oss för att försvåra för ledningen. Det är ju inte det vi är ute efter. Vi försöker påvisa hur vår, sjukvårdspersonalens, samt patienternas situation kommer att bli, vi vill påvisa att patienterna kommer att få en bristfällig vård samt att personalen kommer att jobba slut på sig själva.

Vi lever redan dagligen i rädsla för att göra fel som leder till skada på patient,  en ytterligare pressad arbetssituation kommer att leda till en ännu större risk och rädsla.

Evamarie Jonasson

Leg sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons