Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturbruksgymnasiernas orättvisa villkor

Annons

Kritiken mot friskolor är både hård och onyanserad. Ofta urartar den och blir till simpel smutskastning. Det har vi fått många exempel på här i Jämtland den senaste tiden. Vidare måste man hålla isär stora friskolekoncerner och lokalt verksamma mindre aktörer som vurmar för skolan och eleverna och bidrar till att utveckla vår region.

Ibland finns det anledning att misstänka att en orsak till kritiken är skräcken för konkurrensutsättning. Vi tycker tvärtom att konkurrens sporrar och bidrar till att skapa en bättre skola, men givetvis ska denna kraftmätning ske på lika villkor. Därför är det dags för oss som tror på privata alternativ att granska den offentligt drivna skolan och sätta fingret på de skillnader i villkor som råder.

För snart sex år sedan startades Dille Gård Naturbruksgymnasium. I dag har skolan 80 elever från hela Sverige och dessutom från några andra länder. Naturbruksprogrammet har inriktningarna Djur – Islandshäst och Skog – Naturturism. Det är utbildningar som ger en bra grund för dem som vill studera vidare exempelvis vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Till hösten startar inriktningen Djur – Häst.

Friskolor måste rätta sig efter Skolverkets så kallade Riksprislista. Den anger det maximala belopp som elevernas respektive hemkommuner ska betala. Dilles konkurrent Åsbygdens Naturbruksgymnasium bara några kilometer bort har Jämtlands Läns Landsting som ägare och lever därför märkligt nog under andra betingelser. Det betyder i klartext att man sätter sitt eget pris på utbildningen och därmed kör i en bred gräddfil.

Skillnaden i ekonomisk ersättning till dessa båda skolor är betydande , hela 4 0 000 kronor per elev och läsår. Skulle Dille Gård Naturbruksgymnasium ligga på samma prisnivå som Åsbygdens Naturbruksgymnasium hade intäkterna ökat med 80 x 4 0 000 kronor, alltså 3,2 miljoner om året. Det är förstås en fullkomligt orimlig obalans.

För en skola som Dille Gård Naturbruksgymnasium är det en självklarhet att använda pengarna på ett så effektivt sätt som möjligt. Det handlar om att ett ständigt kostnadsmedvetande ska genomsyra allt. Varför ska en landstingsdriven skola med likvärdig utbildning vara så mycket dyrare?

Dille kämpar med att få skolan att ekonomiskt gå runt och har så här långt lyckats och detta dessutom med en hög andel behöriga lärare och ett mycket gott omdöme efter Skolinspektionens tillsyn. Konkurrenten klarar däremot inte, trots miljonbelopp i det som måste ses som överdebitering, att driva sin verksamhet med plusresultat. Den absurda följden blir att Landstinget tvingas täcka mellanskillnaden.

Till hösten blir konkurrensen mellan de båda naturbruksgymnasierna ännu tydligare genom tillkomsten av Dilles nya inriktning Djur – Häst. Åsbygdens Naturbruksgymnasium har en nära nog identisk utbildning. Skillnaden ligger i kostnadsersättningen.

Smutskastningen av Dille Gård Naturbruksgymnasium och andra friskolor måste upphöra. Dra inte alla skolor över en kam. Kritisera gärna när det är befogat, men gör det med sakliga argument och rikta inte kritiken mot friskolor generellt. Vi förutsätter också att Landstingets fria händer när det gäller prissättningen på utbildningsområdet snarast ersätts av ett system som ger alla aktörer samma ekonomiska grundförutsättningar.

Lisbeth Godin Jonasson

Svenskt Näringsliv

Elisabeth Englund

Rektor vid Dille Gård

Naturbruksgymnasium

Johan Eriksson

VD för Dille Gård

Naturbruksgymnasium

Tommy Karlsson

Almega

Lennart E Bengtsson,

Tom Pripp och

Bengt Rolén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons