Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato styr inget i Sverige

Sveriges försvarsekonomi och försvarsstruktur styrs varken av USA, eller av Nato, som generallöjtnant Carl Björeman påstår i LT 5 augusti.

Annons

Dessa kan inte heller ställa några ”beredskapskrav” på Sverige. Det är ytterligare ett exempel där han har fel i sina påståenden om svensk säkerhets- och försvarspolitik. Sverige är militärt alliansfritt och formar självt inriktningen. Det är den svenska regeringen och riksdagen som vill skapa ett försvar med högre tillgänglighet och därmed högre beredskap än i dag.

Sverige får med vårens riksdagsbeslut en försvarspolitisk inriktning som höjer landets försvarsförmåga betydligt genom förband med kraftigt ökad tillgänglighet och användbarhet. Vi tillför försvarspolitiken ett nytt närområdesperspektiv och skapar förband som kan användas för insatser både i landet, i närområdet och utom närområdet.

Vi formar själva inriktningen också på vår utbildnings-, tränings- och övningsverksamhet och väljer själva med vilka vi samarbetar i insatser för att sprida fred och säkerhet i världen. Vi tar själva ansvaret för vår samarbetsförmåga och vår förmåga att leverera resultat.

Insatsorganisationens styrka styrs av omvärldssituationen och därmed av den hotbild som bedöms finnas samt av utvecklingen i Sveriges närområde. Jag noterar att Björeman helt saknar resonemang om hur hotet mot Sverige skulle se ut på ett sätt som motiverar en annan storlek på eller inriktningen på insatsorganisation, än den Överbefälhavaren har föreslagit regeringen.

Sten Tolgfors (M)

Försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons