Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Negativa besked från SJ

/
  • SJ planerar åtgärder för att vända siffrorna, helt utan hänsyn till regionens resenärer. Inom en snar framtid kommer all tågtrafik från Jämtlands län till Stockholm att köra en omväg via Sundsvall. Detta kommer att förlänga resan med minst 40 minuter, skriver företrädare för Miljöpartiet i länet.

Annons

För några dagar sedan deltog Miljöpartister från Östersund och Åre i en diskussion med SJ:s affärsområdeschef för fjärrtågtrafiken till och från Jämtlands län.

Vi visste redan innan att nattåget är akuthotat efter åratal av uteblivna investeringar och försämringar i service, men nu kom det ännu fler negativa besked för regionen. SJ meddelade att även dagtågstrafiken hade gått med underskott i 10 år.

SJ planerar åtgärder för att vända siffrorna, helt utan hänsyn till regionens resenärer. Inom en snar framtid kommer all tågtrafik från Jämtlands län till Stockholm att köra en omväg via Sundsvall. Detta kommer att förlänga resan med minst 40 minuter, vilket innebär fem och en halv timmars restid från Östersund och närmare sju timmar från Åre.

Det behövs kortare, inte längre, restider om fler ska välja tåget.

Enligt ägardirektivet ska SJ vara självbärande. SJ:s tolkning är att varje linje för sig ska vara lönsam. Man väljer att inte korssubventionera mindre trafikerade linjer med vinsterna från andra delar av bolaget. Privatisering av linjer i södra Sverige pressar ner bolagets intäkter. Och nu får vår region betala.

Tågtrafikens positiva samhällsekonomiska effekter måste räknas in i kalkylen framöver. Tåget är en pulsåder som ökar tillgänglighet i en region med långa avstånd. Man får åka hela 9 000 kilometer med tåg för att släppa ut lika mycket koldioxid som flyget gör på en kilometer.

Det är angeläget att regeringen så snart som möjligt formulerar ett samhällsuppdrag för SJ. Ett uppdrag som beaktar regional utveckling och klimatet!

Carly Smith Jönsson

Ordförande, Miljöpartiet de gröna i Östersund

Katrin Wissing

Gruppledare, Miljöpartiet de gröna i Åre

Karin Österberg

Ordförande, Miljöpartiet de gröna i Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons