Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas sjuka syn på sjuka

Annons

Efter årsskiftet står i Jämtlands län över 500 personer utan ekonomisk trygghet på grund av att de är sjuka. De får inte längre någon sjukpenning, men är för sjuka för att kunna få ett arbete. Många tvingas att söka socialbidrag för sin försörjning.

Socialförsäkringsministern har försökt göra gällande att effekterna av förändringarna inte har varit kända. Men det är inte bara socialdemokraterna, utan även fackliga och patientorganisationer samt flera statliga myndigheter – bland dem Försäkringskassan – som har varnat för de konsekvenser förändringarna får för enskilda personer. Ministern har viftat bort kritiken och skyllt än på den ena, än på den andra. Regeringen har vägrat att ta ansvar för sina egna beslut.

Nu när kritiken har nått stormstyrka, försöker man lappa i lagen. Cancersjuka och personer i livets slutskede slipper anmäla sig som arbetssökande.

Samtidigt ställs tusentals andra utanför trygghetssystemet. Det är personer med kroniska sjukdomar som inte kan jobba heltid, även om de redan har ett heltidsjobb och vill inget annat än att arbeta. De tvingas nu ut i heltidsarbetslöshet. Deras chanser att tävla om arbetstillfällen med friska arbetslösa lär inte vara stora.

Regeringens jobbpolitik har sedan länge havererat. Det finns redan över 70 000 fler i det utanförskap som Moderaterna lovade bekämpa. Till denna skara kommer nu tusentals långtidssjuka utan försörjning.

Bakom allt ligger Moderaternas syn på sjukförsäkringen. För dem är det ett bidrag, inte en trygghetsförsäkring. Sjukskrivna är lata bidragsfuskare, som ska piskas iväg att jobba. Därför kom det som en överraskning, när det visade sig att folk faktiskt är sjuka.

Vi kan inte acceptera denna ovärdiga hantering av människor i ett välfärdssamhälle. Varje person måste få en individuell bedömning av sin sjukdom och sin arbetsförmåga. Samhället måste också se till att det finns resurser till rehabilitering, så att den sjuke får hjälp med att återgå till arbetet snarast möjligt.

Vi kräver att regeringen sätter stopp för genomförandet av förändringarna. Lagen måste göras om och den måste göras rätt denna gång.

Berit Andnor, Gunnar Sandberg, Marie Nordén

Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons