Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölk – mer än bara nyttig för alla länsbor

/
  • Mjölkproduktionen har stor betydelse för Jämtland som turist- och matlän.foto: ulrika andersson

Annons

Till vår glädje ser vi att konsumentdebatten om mjölk inte enbart handlar om priset. Det är viktigt att mjölkens mervärden lyfts fram och att vi ser produktionen av ”länets vita guld” som en viktig del av företagandet i vårt län.

LRF Jämtland har träffat mjölkbönder i länet för att diskutera olika möjligheter att förbättra lönsamheten. En av de viktigaste frågorna som lyftes under mötena handlade om varför mjölken i Sverige inte anses mer värdefull. I jämförelse med övriga Europa framstår Sverige som ”lågprismjölkens land”, vilket är konstigt (anmärkningsvärt/märkligt) då (eftersom) mjölkproduktionen är en motor i en levande landsbygd och mjölken är ett livsmedel fullproppat med viktiga näringsämnen.

För varje liter mjölk som vi konsumenter bär hem från affären bidrar vi till ett öppet och rikt kulturlandskap. Ett landskap som är attraktivt att leva och verka i och som drar till sig fler och fler turister, vilket i sin tur skapar nya möjligheter till arbetstillfällen. Detta är mervärden som är svåra att räkna i kronor och ören men som utgör grunden till ett gott liv för oss som bor här. Jämtland är dessutom ett ”gräsrike” som har goda förutsättningar att bära en stolt mjölktradition vidare.

Mjölkproduktionen har stor betydelse för ekonomi och jobb liksom för servicen på landsbygden och för Jämtland som turist- och matlän. Enligt en rapport från Näringslivets utredningsinstitut skapar varje mjölkbonde jobb åt (till) fyra personer – sig själv och ytterligare tre till.

Räknar man också med dessa personers behov av olika former av lokal service så som affär, post, barnomsorg etcetera, blir det ytterligare två arbetstillfällen.

Dagens 200 mjölkbönder i Jämtlands län genererar därmed totalt 1 200 jobb. Mjölkbönderna bidrar alltså i stor utsträckning till servicen på landsbygden.

Det är dags att mjölkbonden får betalt för de mervärden mjölken ger.

LRF Jämtlands

regionstyrelse

Sven-Erik Hammar, tf ordf,

Birgitta Selander, tf ordf och

Trine Amundsen,

regchef LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons