Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister Hatt talar i nattmössan

Annons

Så har då regeringens minister för regional utveckling varit i Östersund och lämnat en deklaration. Anna-Karin Hatt handskas väldigt ovarsamt med sanningen. Faktum är att regeringens linje i förhandlingarna om EU:s budget hotar strukturfonderna i Sverige.

Som alla ministrar numera gör (kanske på order av moderaternas PR-makare) måste Socialdemokraterna svärtas ner. Vi har förnyat politiken, vi arbetar för tillväxt i hela landet och har lämnat Socialdemokraternas tycka synd om politik, säger ministern. Trots att hon vet att det var den dåvarande S-regeringen, med Ulrica Messing i spetsen, som våren 2006 beslutade om den första nationella handlingsplanen för regional tillväxtpolitik.

Det är den handlingsplanen som i stort se tt fortfarande gäller och som kopplar samman EU:s politik för strukturfonderna med varje regions egen utvecklings - strategi. Det var första steget som då togs men som skulle kompletteras med att de statliga myndigheterna måste styras hårdare mot de mål som varje region fastställer. När det gäller styrning av de statliga myndigheterna och bolagen märks ingenting efter fem år av borgerlig politik. Anna-Karin Hatt borde hålla sig till sanningen och inte låta sig styras av sina politiska PR-makare som skriver åt henne.

Det är bra att Anna-Karin Hatt argumenterar för en fortsatt regional tillväxtpolitik med starka Europeiska strukturfonder som kan stödja de initiativ för tillväxt som tas i regionerna. Men hon säger ingenting om att regeringen, innanför stängda dörrar tillsammans med fem andra länder, driver en motsatt linje.

När EU-ministern uttalar sig offentligt eller när finansministern gör det samma, så är det budskapet ett helt annat. Då gäller det att få ner EU:s budget och då kan man säga nej till EU:s strukturfonder i Sverige. Faktum är att regeringens linje i frågan om EU:s budget riskerar att inga EU-pengar alls kommer till de strukturfondsprogrammen i Sverige. Varför är ministern så tyst om detta?

Kritisera inte Socialdemokraterna utan ta matchen mot dina egna kollegor i regeringen i stället och styr de egna statliga myndigheterna så att de backar upp den regionala utvecklingsstrategin för vår region.

Jens Nilsson (S),

ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons