Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöarbete drar igång ekonomin under krisen

Hur ska världens ekonomier och befolkning kunna växa utan att klimat och miljö förstörs? När Europas miljö- och energiministrar i dag samlas i Åre för ett gemensamt informellt ministermöte kommer omställningen till en eko-effektiv ekonomi vara en huvudfråga.

Annons

Jordens befolkning beräknas öka från dagens sex till nio miljarder till mitten av 2000-talet. Ekonomin i länder som Kina, Brasilien och Indien växer snabbt och breda massor av människor kan lyftas ur fattigdom till välfärd.

Den positiva utvecklingen leder samtidigt till stora utmaningar för miljön. Som svar på de utmaningarna ropar nu en del på begränsad tillväxt. Därmed nekas befolkningen i utvecklingsländer en väg ut ur fattigdom.

Centerpartiet vill att Europa ska ge ett annat svar. När världens länder behöver ställa om sätten att bygga, bo och transportera är det Europa som kan visa vägen till en hållbar ekonomi, byggd på förnybara resurser.

Vi kan möta den ekonomiska krisen med att satsa på en grön eko-effektiv ekonomi, med stärkt konkurrenskraft, bättre välfärd och nya jobb som resultat. Nya jobb som kan ersätta en del av de jobb som idag försvinner inom europeisk industri.

Sverige har erfarenhet av ett långsiktigt klimatarbete där minskade utsläpp av växthusgaser kombinerats med ekonomisk tillväxt. Sedan 1990 har utsläppen minskat med drygt 9 procent samtidigt som tillväxten i ekonomin varit cirka 48 procent.

En grundförutsättning för detta är att det måste löna sig att göra rätt. Att investera i det nya, effektiva och miljövänliga. Miljöskatter och andra ekonomiska styrmedel har visat sig kunna bryta sambandet mellan tillväxt och utsläpp av växthusgaser. En eko-effektiv ekonomi handlar också om att vara smartare. Energieffektiviseringar står för en av de största och billigaste möjligheterna till koldioxidminskning.

Runt om i Sverige har systemlösningar för energi, avfall, vatten och avlopp växt fram. Satsningarna i landets kommuner på fjärrvärme har haft stor effekt för att fasa ut beroendet av fossila bränslen. Som ordförande i EU kommer vi lyfta fram exempel från hela landet på möjligheterna i en omställning med fortsatt tillväxt och sänkta utsläpp.

Europas svar på den ekonomiska krisen bör vara att låta miljölösningarna dra igång ekonomin. En omställning till eko-effektiv ekonomi före resten av världen kan ge oss i Europa betydande konkurrensfördelar.

Stärkt konkurrenskraft och tillväxt kan nås samtidigt med en hållbar energiförsörjning, en effektiv resursanvändning och ett uppfyllande av våra klimat- och miljömål.

Andreas Carlgren (C)

Miljöminister

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons