Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer äldrevård på entreprenad

Annons

Kommuner och landsting är inte alltid de bästa utförarna av vård- och omsorgstjänster. Det finns, både i landet och i vårt län, flera goda exempel på hälsocentraler, läkarmottagningar, äldreboenden som drivs av dem som jobbar där eller av duktiga entreprenörer.

I Östersunds kommun har vi sedan 15 år tillbaka en god erfarenhet av entreprenörer inom äldreomsorgen. Entreprenörer som arbetar på uppdrag av kommunen och som följs upp av kommunen. Detta väljer Vänsterpartiet felaktigt att kalla för en privatisering.

Vänsterpartiet vet mycket väl att den äldreomsorgen är, liksom övrig äldreomsorg, solidariskt finansierad via skattemedel och den är också behovsprövad vilket inte den privat finansierade vården är.

Vi är många socialdemokrater som ser det positivt med fler utförare inom vård- och omsorg och vi har sedan länge slutat att vara rädda för de privata entreprenörerna.

Vi tror att en mångfald ökar kvaliteten på vården bland annat genom att vi lär oss av varandra och inte minst för att vi behöver ta till oss som arbetsgivare i konkurrens om personalen.

Genom åren har det varit ett positivt utbyte mellan de kommunala och de privata utförarna.

Den kommunala utföraren har bland annat i det utbytet kunnat minska sina kostnader genom att anamma andra arbetssätt utan för att för den skull tumma på kvaliteten.

I dag är det 25 procent av äldreomsorgen som bedrivs av andra utförare än kommunen. Vi Socialdemokrater tror att det finns utrymme för ytterligare 10 procent trots att vi har en överenskommelse. Vi står inför mycket tuffa besparingar i all kommunal verksamhet och en enig nämnd tycker att detta är bättre än att spara fem miljoner på andra känsliga verksamheter. Vi är inte beredda att höja skatten för att undvika en ytterligare konkurrensutsättning. När och om en skattehöjning ska ske så ska det ske av andra orsaker än en rädsla för entreprenörer inom vård- och omsorg.

Jens Nilsson (S)

Katarina Nyberg Finn (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons