Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matens kvalitet viktig för både unga och gamla

Annons
Debatten om matkvalitén i våra skolor och på äldreboendena i Östersunds kommun blossar upp till och från. Det är självklart bra utifrån att kvalitén har försämrats i och med att maten oftast tillagas i centralkök, transporteras långt och värms länge.
Vi skall också komma ihåg att försämringen inte beror på personalen som säkert gör sitt yttersta utifrån de förutsättningar som givits dem.
Orsaken till att maten försämrats går tillbaka till politikerna som har att anslå pengar till verksamheten och numera har resurserna dragits ner så att maten ofta är trist, smaklös och näringsfattig.
Allianspartierna i Östersunds kommun har anvisat mer pengar för bättre matkvalité, men majoriteten har ännu inte förstått det goda i detta.
Hedvig Jonsson – centerpartist och matkämpe har under hösten dragit igång en kampanj om matkvalitén. Hon sitter bland annat med i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun.
Att maten skall vara ekologisk, lokalt producerad och lokalt tillagad är hennes självklara motto. Och i detta är det bara att hålla med. Och Hedvig kan detta med mat utifrån hennes tidigare yrkesroll som husmor på ett äldreboende.
Hon har numera en egen hemsida som förhoppningsvis ska skapa ytterligare debatt i ämnet (www.hedvigsmat.se).
I Östersund är det många elever som vittnat om att skolmaten inte smakar särskilt bra och här är Hedvigs råd att flera skulle äta om eleverna fick välja mellan flera rätter. Häromdagen kunde vi läsa att skoleleverna i Östersunds kommun under en dag fick en ekologisk lunch. Detta är ett bra initiativ. Mindre bra är att potatisen kan komma från både Danmark, Finland och ibland ända ifrån Egypten.
Att de äldre får bra mat är viktigt utifrån många aspekter. Många fallolyckor beror exempelvis på undernäring.
Lagas maten på plats vid ett äldreboende så känner många den goda matdoften och blir härigenom hungrig. De omtalade matlådorna som många äldre får i kommunen har inte heller varit särskilt omtyckta.
Sammanfattningsvis får vi hoppas att debatten om matkvalitén för åberopade grupper tar ny fart utifrån Hedvig Jonssons hemsida.
Det är dessutom så att en resursförstärkning enligt Alliansens förslag måste till för att höja måltidskvalitén. Den allra bästa kryddan för att så ska ske är att maten skall lagas på plats där matgästerna finns.
Rolf G. Swedbergh, c
Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons