Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkligt i Krokom

Annons

Hur har allianspartierna egentligen positionerat sig i frågan om nedläggning av byskolorna i Krokoms kommun? I vissa fall är det inte så lätt att förstå sig på våra folkvalda. Nedläggningen av skolorna kommer leda till en ökning av antalet transporter, i fallet med nedläggningen av Ytteråns skola så är avsikten att elever skall skjutsas från Ytterån till Nälden för att gå i skola och från Nälden till Ytterån för att gå på dagis. Hur tycker Miljöpartiet att detta passar deras gröna profil? Eller är Miljöpartiet det storstadsparti som många hävdar avsikten är kanske att helt avfolka glesbygden?

Centerpartiet uppvisar det märkligaste uppträdandet. Det är kanske därför en viss splittring kan anas i leden jag frågar mig om partiet på grund av allianssamarbetet helt övergett glesbygdstanken? Eller är skolfrågan en bricka i någon politisk kohandel allianspartierna emellan? Ett svagt hopp kan sättas till det 10-punktersprogram för landsbygden som Maud Olofsson presenterat nyligen, ett utdrag ur detta:

”Centerpartiet vill stärka byskolans roll och samverkan med övriga samhällsaktörer med modern pedagogik, ökad profilering och ökad samverkan med andra verksamheter.”

Har Krokomscentern noterat detta program?

Det Kristdemokratiska samhällsbygget anges utgå från samspelet mellan solidaritet och närhetstänk med utgångspunkt i övertygelsen om människans behov av små, nära, gemenskaper. Hur väl passar detta in på nedläggningen av byskolorna? Eller är dessa små gemenskaper inte tillräckligt värdefulla?

Folkpartiet vilar på liberal grund där individens egen förmåga att ta hand om sig själv betonas. Hur kan detta parti ställa sig bakom en nämnd som vill lägga ner skolor av sociala skäl? Anser Folkpartiet att de föräldrar som helt fritt valt att ha sina barn i dessa små skolor inte själva kan bedöma den sociala situationen för sina barn?

Moderaternas liberala grund placerar dem bredvid folkpartiet ovan. I övrigt får man nog anse dessa som ett förlorat parti för en glesbygdsbo. Men är Moderaterna verkligen beredda att ta en budget som de redan nu vet är felaktig? Och som alls inte kommer ge de besparingar som tjänstemännen förespeglar?

Skolfrågan är en indikatorfråga som även handlar om hur våra folkvalda allmänt ser på vår glest befolkade kommun och hur de tänker sig kommunens framtida utveckling. Av kommunens invånare bor 70% inte i Krokom eller Ås… Vill våra folkvalda ha bosättningar i hela kommunen?

Initiativgruppen för Ytteråns skola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons