Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människovärdet ska vara livet ut

/
  • Det finns en arrogans mot äldre människor som har vunnit acceptans  i samhället, tycker Maria Larsson (KD).
Foto: Scanpix

Annons

Äldre har problem i vårt land. Och då tänker jag inte på alla de olika krämpor och sjukdomar som kan komma med åren. Nej, det är attityden mot äldre som är det överhängande problemet. Det finns en arrogans mot vår äldre befolkning som vunnit acceptans. Pär Nuders beskrivning av 40-taliseterna som ett köttberg och de upprepande förlöjligandena av äldre i tv-underhållningen är inte bara plumpa uttalanden och harmlös ironi. Tvärtom. Det är uttryck för en djupgående syn som i värsta fall visar sig vara åldersdiskriminering.

I dagens Sverige nekas nämligen äldre människor tjänster och rättigheter som är tillgängliga för alla andra. Som exempel kan nämnas hur en 75-årig man nekats bensinkort och 80-årig kvinna nekats teckna mobilabonnemang på grund av sin ålder.

Men nu ska det bli slut på detta. Den 1 januari nästa år kommer en lagstiftning som ger äldre i Sverige ett förstärkt skydd mot åldersdiskriminering.

Med nuvarande lagstiftning råder det endast ett förbud mot åldersdiskriminering inom arbetslivet och utbildningsområdet. Det ska nu utvidgas till att gälla elva nya områden, däribland varor, tjänster, bostäder, allmän sammankomst, offentlig tillställning, hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, statligt studiestöd och offentlig anställning.

Vi kristdemokrater har länge drivit denna fråga. I riksdagsvalet 2002 var det en av de frågor som vi lyfte fram på valaffischerna. Det är efterlängtat att förbudet mot åldersdiskriminering nu utvidgas till att även gälla inom områden i samhället där det i dag saknas ett sådant skydd i diskrimineringslagen. Syftet med regeringens förslag är att stärka personers rättigheter och bidra till att människor som diskrimineras får upprättelse och ersättning för den kränkning som diskrimineringen har inneburit. Lagen ska också bidra till en förändrad attityd i samhället när det gäller åldersfrågor.

Samhället måste ge större uppmärksamhet till  de många äldre som i slutet av sin levnad inte förmår att tala för sig själva. Människovärdet består livet ut – det är en sanning vi kristdemokrater slåss för.

Maria Larsson (KD)

Barn- och äldreminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons