Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många stickspår i Berg

Annons

LT har ånyo skapat braskande rubriker kring det så kallade stickspåret i Svenstavik. Skriverierna är vilseledande i så motto, att de inte sätter in saker i sitt sammanhang. Lås oss skärskåda Bergs kommun ett tag. När det handlar om investeringar, handlar det, för Bergs del, normalt bara om kostnader bortsett från investeringen i Bergab, som återfört ca 100 mkr till kommunen.

Den kommunala utbetalningen för stickspåret, och händelser runt detta, utgör ca 11 mkr. Detta innebär att kostnaden för spåret blir 100 000 kronor årligen om avskrivningstiden är 100 år. Sätter vi avskrivningen till 50 år så blir kostnaden 200 000 det vill säga ca 1,75 procent av kommunens årliga avskrivningskostnader.

Låt oss jämföra detta med ett antal andra ”stickspår” i Berg.

IT-gården i Hackås kostade långt över 20 mkr och ger, på grund av att utnyttjandet är dåligt, ett årligt underskott väl så stort som stickspåret.

Centrumhuset i Hackås lider av samma ekonomiska realitet.

Centrumhuset i Myrviken utnyttjas mycket litet, särskilt nu när posten flyttar till Svenstavik, och är en belastning för Bergsbostäder.

Hyreshusen i Åsarna ger kommunkoncernen en årlig kostnad på över en miljon kronor.

Det till många byar utspridda kommunala lägenheterna är till förfång för ekonomin.

Fler objekt skulle kunna nämnas men detta får räcka.

Med efterklokhetens skarpa insikt kan naturligtvis konstateras, att den södra delen av stickspåret inte skulle ha byggts. Men med facit i hand kan också lika säkert konstateras att Hackås IT-gård, Centrumhusen i Hackås och Myrviken och en hel del hyreshus inte heller skulle ha byggts.

Skall då de som svarat för byggnationerna skämmas eller ge några offentliga ursäkter?

Så är knappast fallet. Det torde förhålla sig så att alla objekt, vid tiden för sin tillblivelse, bedömts vara, eller kunna bli, av värde för kommunen. Ett sätt, att sköta politiken, är, att tro på något och dessutom göra någonting av det man tror på. Ett annat sätt är förstås att inte göra någonting och invänta kommunens sotdöd. I det här fallet kan bedömningen av den tänkta nyttan delas med länsstyrelsen och inlandsbanan som ju svarat för den huvudsakliga finansieringen.

Man kan tolka LT: s artikel som, att det är synd om skattebetalarna, som haft så stora kostnader för stickspåret.

Jag är personligen övertygad om, att jag lämnat mer skattepengar till LT (i form av presstöd) än till det kritiserade järnvägsprojektet. Men så är ju vårt system. Ibland får man betala för det man inte brukar.

Det skall bli intressant att se vilka rubriker LT skapar vid t.ex. Centrumhusens eller IT-gårdens kommande jubileer.

Stig Göransson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons