Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om Västerviks framtid

Äldreboendet Västervik på Frösön har på senare tid varit föremål för debatt utifrån att nuvarande dagcenterverksamhet, bibliotek, samlingssal och kiosk nu försvunnit och utrymmena skall ersättas med avdelningar för demensboende och växlingsvård.

Annons

Långt tillbaka fanns också ett kök där god mat lagades men ersattes senare med åksjuk mat. När köket lades ner hade man just rustat upp det till ett modernt kök i tidens anda.

Dagcenterverksamheten (gamla terapilokalerna) har genom åren varit välbesökt och här gjordes allehanda alster som sedan också såldes till allmänheten. Exempelvis vävstolarna som nu rest till annan plats har glatt många inneboende genom åren.

Eftersom jag själv besökt Västervik under alla åren har man också sett vilken glädje utrymmena givit de boende. Idag finns också ett seniorboende som med fördel har kunnat utnyttja lokalerna.

Även om många vid Västervik är till åren vill de flesta ha något för händer. Ska man i framtiden sitta på rummen och rulla tummarna i sin ensamhet? Rejäla utrymmen för terapiarbete är av absolut nödvändighet och samtidigt får man en social samvaro med andra i samma situation.

Det kända paret Johnny Wiktorsson med fru Imber har också med rätta reagerat på sakernas tillstånd. Dessa två har genom åren turnerat runt bland annat vid äldreboenden och underhållit med sång och musik. När skall Västervik få besök av dessa underhållare i glädjens tjänst när man, enligt uppgift, kommer att ha en samlingssal där högst 10 personer får rum?

Även Frösö församling har genom åren medverkat med andakter och andra samlingar. Hur blir det med detta i framtiden? Dessutom har PRO Frösön blivit av med sina lokaler.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande i Östersunds kommun, socialdemokraten Katarina Nyberg-Finn har låtit oss skattebetalare förstå vad bra det är att dela utrymmena med andra verksamheter. Jag kan förstå hennes uttalande men om det är så att de boende på Västervik inte får de utrymmen de behöver är det ett hån mot de som brukat lokalerna genom åren.

Avslutningsvis kan vän av ordning ställa följande frågor till ansvariga i kommunen. Hur kommer framtiden för Västervik att bli? Blir det en samlingssal värd namnet?

Hur blir det med dagcenterverksamhet, kommer vävstolarna tillbaka?

Hur ser framtiden ut för bibliotek och kiosk? Dessutom kan det vara av intresse att veta hur mycket man satsar på underhållning och nöjen vid äldreboendena i kommunen och Västervik i synnerhet. Många frågor som förhoppningsvis får klargörande svar.

Rolf G. Swedbergh (C), Frösön

Kandidat till kommunfullmäktige i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons