Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor och barn dör helt i onödan

Varje minut dör en kvinna och sex nyfödda barn i komplikationer av graviditet eller förlossning och åtta barn föds dödfödda. Av dessa 20000 dödsfall per dag kan nästan alla förebyggas.

Annons
Det sker inte och dödsoffrens antal kan liknas vid ett krig i det tysta. Det är vår tids skandal.
Bara en enda procent av dem dör i höginkomstländer och 99 procent i de fattigare länderna. Totalt per år skördas alltså cirka 7,5 miljoner liv som följd av den dåliga mödrahälsan. Det är fler dödsfall per dag i världen än i aids, malaria och tuberkulos sammantaget (cirka fem miljoner).
Minskad mödradödlighet är ett av FN:s åtta millenniemål som ska uppnås till 2015. I dag råder enighet om vad som behövs; tillgång till hälsovård för sexuell och reproduktiv hälsa med preventivmedel och säkra aborter, god förlossningsvård för alla och akutsjukvård för alla kvinnor och nyfödda barn som behöver. Dessa frågor är kontroversiella. Starka krafter motverkar direkt kvinnors möjlig- heter och rätt till sin egen kropp.
Förra året utlovade givarsamfundet närm are tio miljarder US-dollar för tre år till den globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria. Graviditet är ingen sjukdom men skördar alltså flera offer än dessa tre globala farsoter.
Men det drabbar till 99 procent fattiga kvinnor som inte har starka lobbygrupper i nord för att satsa resurser. Vi har råd att även råda bot mot detta som kallats "vår tids skandal". Enligt WHO är kostnaden för grundläggande sjukvård till alla cirka 35-40 US-dollar per person. Vi måste se mödradödlighet som en fråga om mänskliga rättigheter och mobilisera resurser.
Sverige har en viktig roll. Enprocentsmålet för utvecklingssamarbetet är betydelsefullt både på grund av de resurser Sverige direkt kan bidra med och på grund av Sveriges roll som ett föredöme för andra länder.
Vi uppmanar Sveriges regering att rikta skarp kritik mot de länder inom FN och EU som bryter mot mänskliga rättigheter, särskilt kopplat till sexuella och reproduktiva rättigheter.
Sveriges regering måste vara en progressiv röst inom Europa och i globala sammanhang. De moralkonservativa krafter som finns både inom och utanför EU kräver en aktiv motpol.

Lena Ag
Generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Carina Ohlsson
Ordf, Sveriges Kvinnojourers Riksförbund (SKR)
Åsa Regnér
Generalsekreterare RFSU
Gabi Björsson
Kanslichef på Afrikagrupperna
Staffan Bergström
Professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och specialist inom obstetrik och gynekologi2

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons