Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavarna i Krokom vill avskaffa en hel bygd

Öppet brev till kommunstyrelsen i Krokom.

Annons

Krokoms kommun bedriver sedan lång tid skola, bibliotek, bostadslägenheter och kommunalt vatten och avlopp i Västbygden.

Den 15 september utbjöd Krokomsbostäder, genom annons i våra lokaltidningar, de fyra lägenheterna till försäljning. Man skall ju avveckla i kommunens ytterområden och kraftsamla i kommunens centrala delar. Samma dag beslutade Barn- och utbildningsnämndens majoritet om nedläggning av det kommunala biblioteket i Kluk.

Om samma nämnd, med Tomas Lönneborg i spetsen, får som de vill kommer också en av skolorna Hov eller Västbygden att läggas ner 2010. Om vi förstått strömningarna inom majoritetspartierna rätt, ligger Västbygden dåligt till i det valet.

Vi ser dessa förslag från Barn- och utbildningsnämndens majoritet som en ren provokation mot vår bygd och vi undrar vad som egentligen håller på att hända i Krokoms kommun.

Det har funnits en doktrin i kommunen, att politikerna inte skall lägga ner skolor, detta har i alla fall varit gällande under de senaste tio åren. Särskilt undrar vi förstås vart kommunalrådet Maria Söderberg och Centerpartiet är på väg.

Centerpartiet har ju varit den främsta förespråkaren för en levande landsbygd och försvarare av de små orternas möjigheter att överleva.

Av de 10 extra miljarderna till kommunerna från regeringen erhöll Krokoms kommun 10,8 miljoner.

I ljuset av detta framstår några hundratusen kronor i besparing för nedläggning av skola och bibliotek i Västbygden som en futtig besparing, särskilt med tanke på de konsekvenser det skulle få.

En stängning av biblioteket i Kluk skulle enligt vår mening inte leda till någon besparing värd namnet. Kommunen betalar i dag en hyra till Västbygdens byalag på 715 kr per månad.

Ett beslut om nedläggning av vår skola skulle vi se som en ren katastrof. Vid fullmäktiges februarisammanträde ställde vår ordförande frågor under allmänhetens frågestund angående elevunderlaget rörande skolorna i Västbygden, Trångsviken och Hov. Svaret var att Västbygdens skola haft det stabilaste underlaget under de senaste tio åren. Samma entydiga bild redovisas för prognosen fem år framåt.

Kostnaderna för de tre anläggningarna visar samma sak. Västbygden är den klart billigaste anläggningen av de tre. Vår skola har i dag 23 elever och prognosen pekar på att det om några år kommer att vara mellan 25-30.

Krokoms kommunstyrelse! Vi tycker vi har haft ett bra samarbete med kommunen i vårt arbete att utveckla Västbygden, som en bra del av kommunen att bo och leva i. I Västbygden är vår största tillgång den goda sammanhållningen.

Vi utgår från att Västbygden får leva vidare med den service vi i dag har till våra boende. Alla de ideella insatser som görs är en mycket central och viktig del i utvecklingen av vår del av Krokoms kommun.

Ett genomförande av de åtgärder som signalerats, skulle vi se som ett övergrepp mot Västbygdsborna och skulle leda till att alla vi som i dag offrar både tid och pengar i kampen för vår bygd, skulle tappa sugen.

Majoritetspartier i Krokoms kommun! Förhindra en sådan olycka! Fatta de kloka beslut som gör att våra bygder får utvecklas efter egen förtjänst!

Västbygdens byalag

Styrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons