Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerad mat – en ödesfråga

/

Bondekooperationen har funnits från 1900-talets början. De ekonomiska föreningarna bildades för att bönderna skulle kunna förädla och sälja. Detta för att på bästa tänkbara sätt stötta producenternas existens.

Annons

Därför vill vi påstå, att bonden genom sina insatser bestämmer framtiden för mjölkbönderna.

Några har hävdat att Milko låter sig köras över av livsmedelskedjorna. Man biter inte handen som man får föda av. Med detta vill vi säga, att vi är beroende av ett gott samarbete med handeln. Vi måste ha goda förhandlare, som kan motivera prishöjningar för att få acceptans.

Kräver vi för mycket skulle Arla med glädje distribuera mjölk till vårt område. Det sker i dag till restauranger och storkök. Det vore enkelt för dem att även distribuera av sitt överskott till handeln i vårt område. Det gläder oss att konsumenterna är positiva till att betala mer för lokalt producerad mjölk. Det ger oss råg i ryggen i förhandlingarna med kedjorna. Vi håller med LRF i Jämtland, där man i en insändare har påpekat, hur horribelt det är att det finns skolor i länet, som inte köper sin mjölk från Milko. Därmed undergräver man ju också sin egen existens långsiktigt. Visst får man ett lägre pris inledningsvis och här vill vi komma in på hur prisbildningen i Sverige och i världen fungerar.

Ungefär hälften av den mjölk, som kommer in till mejeriet går till konsumtionsmjölk. Övrig mjölk förädlas till ost, smör och pulver. Av den mjölk som blir över tillverkas pulver. Pulvermjölk är en produkt som inte täcker kostnaden för råvara och produktion. 2008 hände något märkligt på världsmarknaden. Helt plötsligt var det brist på pulver och världsmarknadspriset steg mycket kraftigt, vilket var orsaken till att alla mejerier i Sverige helt plötsligt kunde höja avräkningspriset till bonden med 65 öre/kg.

Nu har man återigen överskott av pulver på världsmarknaden och priset sjunker dramatiskt. Vi är ingen isolerad ö i världen, utan det som händer runt om i världen påverkar också oss.

Arla som är Europas största mejeri säljer en liten del av sin mjölk inom Sverige och är i stor grad beroende av export till länder utanför Sverige och Danmark. Arlas huvudkontor ligger i Danmark och Arlas bönder får sitt avräkningspris i dkr. Vår svenska krona har tappat mycket i värde under 2008. Detta kan innebära att Arlas bönder i Sverige riskerar att få en avräkningsprissänkning på 40 öre/kg och förutom den prissänkning som beror på minskad efterfrågan.

Vad man dessutom skall komma ihåg är: Att varje bonde i sin tur sysselsätter fem personer och mättar 100 procent av befolkningen. Att man genom sitt arbete håller det vackra landskapet i vårt land öppet. Egentligen skulle man kunna kalla bonden för livsmedelsproducent eller landskapsarkitekt. Därför är det mycket svårt att förstå sej på livsmedelskedjornas prispolitik, när det gäller deras hårdnackade motstånd att höja butikspriset på mjölk. En förändring där skulle bättre kunna garantera bondens existens och därmed minska den kraftiga nedläggning av antalet nerlagda lantbruk, med mjölkproduktion, som ägt rum den sista tiden.

Därför om du som konsument vill ha kvar de öppna landskapen och en inhemsk livsmedelsproduktion, så ger du oss det bästa stödet genom att köpa lokalproducerade och lokalt förädlade livsmedel. Vi har genom denna artikel försökt förklara att verkligheten för oss bönder är ganska komplicerad.

LRF-avdelningarna

i Alsen, Rödön och Ås

genom: Monica Eriksson ordförande,

Gunnar Lögdberg ordförande och

Kjell-Olof Åsbo ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons