Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO: s cyniska syn på unga

Annons

LO:s avtalssekreterare Per Bardh och distriktsordföranden för LO i Mellersta Norrland Karin Näsmark skriver i går att LAS inte är ett problem för ungdomar. Det är ett cyniskt uttalande som tydligt visar vilken brist på solidaritet som LO hyser för Sveriges unga.

Bardh och Näsmark menar att det i stället är visstidsanställningar som är det stora problemet för unga i dag och lyckas således helt bortse från att LAS-reglerna tillstor del är anledningen till att det överhuvudtaget existerar. Vad man än tycker om saken utgör nämligen anställningen av ett nytt, obeprövat kort en risk för arbetsgivaren. Inför risken att fastna med en anställd som inte passar väljer arbetsgivare att istället använda visstidsanställning – eller helt enkelt inte anställa. Skulle en ungdom trots allt få en fast anställning åker denne ändå ut först om arbetsstyrkan behöver dras ner, alldeles oavsett kompetens. Bardh och Näsmark hävdar då att det går att förhandla med facket – men klargör bara några rader längre ner att äldre arbetstagare är prioriterade.

Riktigt virrigt blir det när de anklagar oss som förespråkar ett slopande av LAS för att vilja blanda in politik i det som ska skötas av arbetsmarknadens parter. LAS utgör i sig själv nämligen just ett politiskt ingrepp! Men kanske räknas inte politisk inblandning som LO gillar?

Ungdomsarbetslösheten är nu uppe i samma nivå som under högkonjunkturen då vi hade en socialdemokratisk regering. Det är inte godkänt. Regeringen måste ta sitt ansvar och omedelbart utreda ett avskaffande av LAS innan en hel generation stängs utanför arbetsmarknaden.

Hanna Wagenius

Riksdagskandidat för C och förbundsstyrelseledamot CUF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons