Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO kan göra avsteg från LAS

Den grundläggande orsaken till ungdomars otrygga situation på arbetsmarknaden hör ihop med de anställningsformer som framför allt erbjuds ungdomar. 45 procent av alla mellan 20 och 24 år har en visstidsanställning.

Annons

Det är bruket av visstidsanställningar som skapar otryggheten för ungdomarna, inte lagen om anställningstrygghets turordningsregler.

Visstidsanställningarna omfattas inte av turordningsreglerna i LAS. Därför finns det heller inget samband mellan det faktum att turordningsreglerna existerar och den höga ungdomsarbetslösheten.

Arbetsgivarna menar att lagen om anställningsskydd tvingar dem att göra sig av med de unga och begåvade och behålla den seniora delen av arbetsstyrkan. Faktum är att det är arbetsgivaren som väljer att göra avsteg från turordningsreglerna i lagstiftningen. Dessa avsteg måste förhandlas med facket. Om fack och arbetsgivare inte kommer överens gäller lagstiftningen.

Som facklig organisation kan vi tänka oss avsteg. Det handlar bara om att avstegen ska vara rimliga och förhandlas med facket. På så sätt tar också den fackliga organisationen ansvar för företaget när det ska varslas personal.

LAS ska ge mest trygghet till dem som arbetat längst. Bakom detta ligger rättviseaspekten men också det faktum att ju äldre man är, desto svårare är det att få ett nytt arbete.

De yngre arbetstagarna är helt enkelt mer rörliga. Utan LAS riskerar en stort antal äldre personer hamna utanför arbetsmarknaden. Den ekonomiska bördan kommer till delar eller i sin helhet att behöva bäras av samhället. Därför är lagstiftningen rättvis och ekonomiskt rationell.

Så långt det går sköter arbetsmarknadens parter sitt utan inblandning från politiskt håll. Det har varit ett signum för den svenska arbetsmarknaden. På så sätt har det varit möjligt att skapa lugn och ro och inte minst stabilitet på arbetsmarknaden. Därför är det oroande när tryckt på politisk inblandning ökar. Det kommer att öppna för en situation där minsta missnöje hos parterna kommer att resultera i krav på politiska lösningar. Eftersom den politiska majoriteten växlar kommer lösningarna varken att bli långsiktiga eller stabila.

Risken är också stor att enskilda politiska företrädare kommer att utge löften om förändringar utan att ha kunskap eller siktet inställt på att verkligen lösa några problem.

Ungdomsarbetslösheten är ett gissel. Samma problem uppstår i alla lågkonjunkturer. Därför är det viktigt att snabbt sätta in åtgärder så att de ungdomar som hamnar utanför kommer tillbaka till studier, får möjlighet till praktik eller liknande.

Att skrota LAS kommer inte ha någon inverkan på ungdomsarbetslösheten. Ett minskat bruk av antalet visstidsanställningar kommer att betyder oerhört mycket mer.


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons