Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likformigt i EU-parlamentet

/
  • Kommunalrådet Jens Nilsson är socialdemokraternas toppkandidat från Östersund.Foto: Ulrika Andersson

Annons

Junilistan har gått igenom hur de svenska ledamöterna har röstat i samtliga slutomröstningar i EU-parlamentet under 2008. Sammanlagt handlar det om 535 omröstningar och varje enskild ledamots röst är registrerad i EU-parlamentets officiella protokoll.

Jag får medge att även jag blev överraskad av undersökningens resultat. En jämförelse mellan Inger Segelström, s, och Gunnar Hökmark, m, visar till exempel att skillnaderna är obetydliga. Under 2008 röstade de båda lika i nio av tio slutomröstningar. Och då det gäller hela de stora partigrupperna var siffrorna ännu värre.

I hela 97 procent av alla EU-parlamentets slutomröstningar var konservativa, liberala och socialdemokratiska ledamöter överens. Det här stämmer inte överens med den bild av djupa ideologiska motsättningar som både de borgerliga och socialdemokraterna vill måla upp inför valet till EU-parlamentet den 7 juni.

Vår undersökning visar på en stor överensstämmelse, framförallt vad gäller synen på hur mycket makt EU skall ha. I olika resolutioner har både de borgerliga och socialdemokraterna tillsammans röstat för:

att samordna medlemsländernas skattepolitik

att EU ska blanda sig i medlemsländernas skol- och utbildningspolitik

att EU ska lägga sig i den nationella kulturpolitiken

att EU ska få egna polisinsatsstyrkor

att EU-parlamentet ska lägga sig i medlemsländernas sysselsättningspolitik

mer EU-stöd till jordbrukarna

mer pengar till EU-parlamentet

nya dyra informationskampanjer för att ge medborgarna en mer fördelaktig bild av EU

en samordning av medlemsländernas socialförsäkringssystem

Du, Jens Nilsson, är socialdemokraternas toppkandidat från Östersund. Du har ett stort förtroende hos väljarna. Mitt spörsmål till dig är enkelt: Kommer du, om du blir invald i EU-parlamentet, att fortsätta den väg som socialisterna i EU-parlamentet slagit in på?

Kommer även du att fortsätta att rösta som de borgerliga och för att stärka EUs makt?

Eller finns det en chans att du kommer att föra en självständig linje och rösta mot din partigrupp, och för mindre EU i Sverige?

Vill vi att Europa ska bli en ny stormakt, vilket den nuvarande politiska kompassen antyder, eller skall vi slå vakt om vårt självbestämmande?

Sören Wibe

Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons