Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt sommaren börja utan sprit

/

Annons

Nästan sju av tio av länets tonårsföräldrar, 67 procent, tror att deras tonåringar generellt dricker oavsett vad deras föräldrar säger. Det visar en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

Så det finns all anledning att fortsätta med informationen till länets tonårsföräldrar och andra vuxna här i länet när det gäller att inte bjuda sin tonåring på alkohol, att inte köpa ut och att inte acceptera att ens tonåring dricker.

Det räcker inte att du som tonårsförälder endast ber din tonåring att inte dricka för mycket.

Det signalerar istället att det är okej att dricka trots att man inte är vuxen. Forskning visar nämligen att föräldrar som sätter gränser gör stor skillnad. Vid skolavslutningen blir många unga berusade för första gången och genom att tydligt säga nej till alkohol och sätta gränser före 18 års ålder påverkar man mer än vad många tror.

Och tvärtemot vad många tror så gillar ungdomarna själva att föräldrarna sätter gränser när det gäller alkohol.

I en studie presenterad av Barnombudsmannen uppgav mer än 90 procent av de unga mellan 10-18 år att det var bra att deras föräldrar formulerade tydliga regler kring alkohol.

Med informationsinsatsen ”TÄNK OM” vill Statens folkhälsoinstitut, Systembolaget, Polisen och IOGT-NTO ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.

I april fick dessutom 1 500 tonårsföräldrar i Jämtlands län boken Tonårsparlören, som innehåller fakta, råd och tips för att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol.

Skolans och Polisens insatser är viktiga delar i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår i länets alla kommuner.

Den länsomfattande kraftsamlingen Mobilisering mot droger omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion.

Vi vädjar till exempel till länets livsmedelsbutiker, bensinstationer och restauranger att de fortsättningsvis ska vara uppmärksam på åldersgränserna.

Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

Ledningsgruppen för Mobilisering mot droger

Robert Uitto, Jämtlands läns landsting, Stephen Jerand, Polismyndigheten i Jämtlands län, Maria Söderberg, Regionförbundet Jämtlands län, Anna-Caren Sätherberg, Regionförbundet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons