Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt lärarna lokalt ta ansvar över arbetstiden

Företrädare för (M), (C), (KD), och (S) har beskrivit hur de inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) i årets avtalsförhandlingar vill ändra arbetstidsavtalen med lärarna.

Annons

Man vill på central nivå koppla ett högre löneökningsutrymme till de skolor som går med på att förändra arbetstiden. Det betyder att arbetsgivarna inom ramen för SKL nu för tredje gången tar strid mot lärarförbunden om lärarnas arbetstider. Därmed är förtroendet mellan parterna skadat vilket är olyckligt. Detta har medfört att Folkpartiets representant och 3:e vice ordförande i SKL:s styrelse, Lennart Gabrielsson, har lämnat förhandlingarna om läraravtalet. Han avsäger sig ansvaret för en avtalsförhandling där förtroendet mellan parterna är förbrukat.

Folkpartiet i Jämtland/Härjedalen stödjer Lennart Gabrielssons ställningstagande. Vi tycker inte att lärarnas arbetstid ska dirigeras centralt i ständig strid med lärarnas egna fackliga organisationer. En förhandling måste bygga på förtroende mellan parterna. Folkpartiet stöder lärarfacken i denna fråga.

För de som vill ändra arbetstiden finns det redan idag möjlighet inom det centrala avtalet mellan arbetsgivaren och lärarfacken att göra lokala uppgörelser om arbetstidsomläggning för lärare. Därför bör inte årets avtalsförhandlingar mellan (SKL) och lärarfacken omfatta krav på arbetstidsomläggning.

Folkpartiet ser lärarna som skolans viktigaste resurs och tror på att en förtroendefull relation mellan lärarförbunden och arbetsgivarna medverkar till en bra arbetsmiljö. Elevernas lärande måste vara utgångspunkten för varje förändring i skolan. Tiden som eleven får med läraren och kvaliteten vid dessa möten är viktigare än att rektorn får tillgång till 10 timmar av lärarens vecko- arbetstid.

Rektorernas främsta arbetsuppgift är att fokusera på det pedagogiska uppdraget. Stötta lärarna i undervisningen för att maximera kvaliteten och effektiviteten i undervisningen. Eleverna behöver lärare som lägger kraften på undervisning med tydliga kunskapsmål och tydlig uppföljning. Det handlar inte om 10 timmar mer för rektor att bestämma över utan om innehåll och kvalitet och vilka effekter det har på elevernas lärande.

Vi är helt övertygade om att rektorer i samarbete med lärare på det lokala planet själva kan hitta de former för arbetstiden som bäst gagnar goda resultat i skolan. Vi önskar ett avtal mellan SKL och lärarförbunden som inte omfattar arbetstidsomläggning och där lön ges för lärarens pedagogiska kompetens och inte för arbetstidens utformning.

Finn Cromberger (FP)

Kommunfullmäktigeledamot, Östersunds kommun

Kerstin Weimer (FP)

Länsförbundsordförande, riksdagskandidat

Per-Olof Olsson (FP)

Länsförbundets vice ordförande, fullmäktigeledamot Bräcke kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons