Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt länet dra nytta av vinden!

När det gäller Jämlands län och vindkraft så finns det goda förutsättningar för utbyggnad med regional tillväxt och arbetstillfällen som följd.

Annons

 Möjligt tillflöde av kapital till länet har vi inte sett på många år. Med kapitalet kommer naturligtvis möjligheter till arbetstillfällen och länets företag är nu på gång och både göra direkta arbeten eller förbereder sig för dess möjligheter. Företagens drivkraft är A och O för att lyckas maximera antal arbetstillfällen i relation till vindkraften.

Skulle vi även nå en storskalig utbyggnad så finns det även goda förutsättningar för att tillverka delar av vindkraftverken i regionen. Dialog och intresse finns hos länets näringsliv och världens vindkraftstillverkare.

Med så goda förutsättningar att kunna producera ren energi i Jämtlands län så låt oss se energi som en möjlig exportprodukt likt många andra exportnäringar i regionen som vi är så beroende av.

Vindkraft är en oändlig och förnybar energikälla. Råvaran är gratis och miljövänlig och elproduktionen ger inte några utsläpp. Den totala energin som går åt för att bygga ett vindkraftverk motsvarar bara en procent av vindkraftverkets totala elproduktion.

Forskningen har hittills visat att djur snabbt vänjer sig vid vindkraftverken. Studier visar bland annat att fåglar inte påverkas annorlunda än av andra byggnader.

Tittar man på Sverige som helhet så är investeringsintresset i vindkraft störst i Jämtlands län. Av 263 vindkraftverk installerade under 2009 i Sverige byggdes 25 procent av dem i Jämtlands län. Jämtlands län har även störst projektportfölj för framtida satsningar. Enligt flera exploatörer är energin i vår kalla luft jämförbar med havsvinden, men i havet kostar det två till tre gånger så mycket mer att bygga vindkraft.

Om vi skulle tillåta att 1000 vindkraftverk fick byggas i länet finns chans att följande värde skulle kunna skapas:

Under utbyggnad:

Arbetskraft projektering / entreprenader – ca 7000 årsarbeten.

Arbetskraft tillverkning – ca 2000 årsarbeten.

Mulitplikatoreffekt* – ca 1800 årsarbeten.

Löpande år till år (ca 20 år):

Arbetskraft drift och underhåll – ca 350 årsanställda

Mulitplikatoreffekt* – ca 100 årsanställda

Markägarintäkter (4 procent) – 100 miljoner per år.Bygdepeng (0,5 procent) – 12,5 miljoner/år

* positiva effekter som uppstår i samhället i stort utifrån vindkraftens sysselsättningar.

Låt oss samlas och maximera nyttan för länet och skapa sysselsättning och tillväxt nu när möjligheten knackar på dörren.

Abbe Elhachimi

Ordf Global Respekt (S)-Förening, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons