Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt det klimatsmarta bli ekonomins motor

Annons

Att bygga om världen för att rädda jordens klimat är vår tids största uppgift, och dessutom ett gyllene tillfälle för oss att skapa en modern, grön ekonomi som ger oss miljontals nya jobb.

När den nuvarande finanskrisen slog till myntades ganska snart begreppet ”A Green New Deal” för de åtgärder som många ekonomer föreslog eftersom två behov plötsligt sammanföll: Dels behovet att statliga stimulanser i många ekonomier, och dels behovet att göra strategiska investeringar för att komma tillrätta med klimatproblemen.

Tanken är enkel: Om man ändå måste genomföra klimatinvesteringar så är det smartast att göra dessa under en kris eftersom sådana investeringar då inte tar arbetskraft från andra verksamheter, utan istället håller kvalificerad arbetskraft som annars skulle ha blivit arbetslösa i arbete. Samtidigt finns ändå behov av att den offentliga sektorn under en begränsad tid pumpar in pengar i ekonomin om den inte ska hamna i ännu större problem.

Vägen tillbaka till en positiv ekonomisk utveckling måste följa en annorlunda bana med lägre utsläpp och mindre utarmning av våra gemensamma resurser. Moderna idéer, mod och initiativkraft behövs för att bygga en mer hållbar värld – och tillika hållbar välfärd – för framtiden.

I ett historiskt perspektiv utgör ofta kriser ett tillfälle där man kan se tydliga trendbrott. En teknik och ett sätt att organisera samhället och produktionen överges ofta till förmån för något nytt. Den nuvarande världsomspännande ekonomiska krisen föregicks av ett globalt uppvaknande vad det gäller klimat- och energifrågorna och allt fler ser nu att den ekonomiska krisen inte bara utgör ett hot utan också en möjlighet att ställa om samhället i en mer hållbar riktning.

Ett starkt globalt rättviseperspektiv är ett måste, där ansvaret är gemensamt men olikartat beroende på historiska och nuvarande utsläpp, samt ekonomiska och praktiska möjligheter. Att förorenaren betalar är naturligtvis en bland flera viktiga principer.

Det är de rika länderna som har skapat problemet och då ska vi också städa upp – vi har byggt våra samhällen och välfärd – till stor del – på att använda fossila bränslen och släppa ut växthusgaser. Det handlar alltså inte om någon sorts bistånd – det är vårt ansvar. Finansieringen kallas ibland ”klimatbistånd” men klimatskadestånd är kanske ett bättre ord.

Vad världens länder och regioner behöver nu är investeringar, regelverk och ekonomiska styrmedel så att marknaden kan styra omställningen på effektivast möjliga vis, och då exempelvis genom en internationell avgift på utsläpp från flyg- och fartygstrafik, en global klimatfond, samt att de rika ländernas finansiella stöd är tillräckliga, förutsägbara och beständiga.

Med detta vill vi säga att omställningen mot ett klimatsmart samhälle är en formidabel ekonomisk motor.

Anna Hildebrand, Karin Thomasson

Miljöpartiet de Gröna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons