Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lantisar – sluta gnälla!"

/

Annons

Svar till Lantisar och norrlänningar. Din text är intressant men saknar ett verkligt djup! Med ena foten i Norrland och andra i 08 så har jag med stort intresse följt med debatten om glesbygden ( läs "kolonierna på landet").

Norrland har verkligen blivit det nya gnällbältet; Ni kräver lägre bensinskatt, fler flyg, bättre järnväg, ensamrätt på jakt och fiske, att skolor med 4 elever måste hållas öppna, att staten måste investera i fibernät, 4G och nya vägar, att myndigheter skall flyttas till ödemarken, att 08-kommuner skall betala Robin-Hood skatt till ödemarken och att 08 gärna får spendera sina pengar hos Er – men däremot inte ha några krav eller rättigheter.

Att majoriteten av allt EU-stöd som kommer till Sverige skickas till landsbygden är OK men att Sveriges EU-avgift betalas av storstadsborna är något Ni glömmer. Varenda liten landsortstidning tävlar i att raljera hur hårt livet på landsbygden är och vilken gräddfil 08 borna glider runt i. Månadens snackis är "den enorma bostadsbristen i Sundsvall, Östersund, Bräcke, Skellefteå osv ....men om bostadsbristen suger, så kan Ni alltid flytta till storstan; det smakar säkert bättre att stå över 20 år i bostadskö i Stockholm, eller att betala 3,5 miljoner för en liten bostadsrättstvåa i förorten – eller varför inte köpa svart ett hyreskontrakt för ca 500 000 kronor eller bo i andra hand för närmare 20 000 per månad!

60 procent av Sveriges yta är landsbygd, men endast 10 procent av befolkningen bor där! Sluta gnälla.

08 Norrlänning

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

08 Norrlännings text har fått flera läsare att reagera:

Angående artikel "Lantisar – sluta gnälla!" Men nu får man väl ändå ge sig när det gäller gnället på oss i Norrland. Ni kräver lägre bensinskatt. Japp, fjollträskarna behöver nog inte alla dessa SUVar som man glider omkring med där nere, skulle inte tro att gatorna där är i lika dåligt skick som våra vägar, samt att där kan man åka tunnelbana, pendeltåg samt buss, i glesbygden ser vi knappt bussen. men om bostadsbristen suger, så kan Ni alltid flytta till storstan; det smakar säkert bättre att stå över 20 år i bostadskö i Stockholm, " Varför flytta till Stockholm överhuvudtaget? "att betala 3,5 miljoner för en liten bostadsrättstvåa i förorten

Du kan få ett stort skogsskifte med ett hus på närmare 300 kvm i glesbygd, var det nåt mer eller så kan du köpa ett övervärderat hus i Odensala eller en ny lägenhet i centrala stan, nåt mer???

60 procent av Sveriges yta är landsbygd, men endast 10 procent av befolkningen bor där! Japp och det är därför vi bor i glesbygd, vi kan gå ut helt näck på morgonen o hämta tidningen utan att någon bryr sig!! " att 08-kommuner skall betala Robin-Hood skatt till ödemarken" Kan bara säga till Norrlands försvar följande: Det är ju trots allt 08-folket i stortinget som har tagit malmen, skogen samt vattenkraften. Vad du ärade 08 Norrlänning har missat är att glesbygden varje år förser Stockholm med gratis arbetskraft.

Frågan blir: varför är ni i glesbygden på er semester då om ni hatar oss i Norrland???

Uffe A

Till dig som skrev artikeln "Lantisar sluta gnälla". Du verkar tro att det är ett ensidigt givande från storstadsregionerna till Norrlandslänen. Det är då av betydelse att påpeka att det är i Norrland som de stora naturtillgångarna finns, såsom vattenkraft skog och malm, och intäkterna ifrån det kommer hela Sverige till godo. Så det är ett givande av stor betydelse härifrån också.

Jämtlänning

Det är en intressant upplevelse att läsa 08 Norrlännings (nedan skrivet utan särskrivning) utbrott i debatten om Norrland, glesbygden osv. Han (det känns som en han) meddelar att han med stort intresse följt debatten, men visar i sin text att han inte tagit till sig någon fakta överhuvudtaget. Man får naturligtvis tycka som man vill. Men det vore klädsamt att införskaffa kunskap, kontrollera tillgänglig fakta, innan man skriver insändare. Storstadsperpektivet lyser starkt, uttrycket Robin Hood-skatt till ödemarken visar att 08-Norrlänning inte alls har någon lem kvar i Norrland. 08-Norrlänning har den sörländska, felaktiga uppfattningen att Norrland är en landsände som tär på Sverige och han borde därför titta på hur måttet BNP per capita ser ut för norra vs södra Sverige. Sveriges tre största näringar är i majoritet norrlandsbaserade. Norrland producerar exempelvis mer än 40 procent av den totala svenska elproduktionen men förbrukar bara 22 procent (regionsfakta.se). Varsågod Sörland. Fakta visar helt enkelt motsatsen till vad 08-Norrlänning tror. Dessutom är befolkningsmängd irrelevant när man pratar rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

'nÅngman

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons