Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets sjukvård behöver inte Alliansens experiment

Vi lever fortfarande i tuffa ekonomiska tider och landstinget måste spara över 120 miljoner. Det drabbar även vården i glesbygd som redan har stora utmaningar.

Annons

Regeringens påtvingade vårdval stramar också upp ekonomin, minskar möjligheter att ge direkta extramedel och dessutom gör att nya privata hälsocentraler kan dyka upp som vill ta del av skattemedel. Vi får inga extra pengar, utan måste ta från de befintliga eller eventuellt lägga ned någon central. Det oroar mig!

Krisen är ju inte över och sedan vi antog fjolårets budget har vårt landsting tappat långt över 70 miljoner kronor, eftersom folk blir arbetslösa eller flyttar. Vi får helt enkelt in mindre skatt. Dessutom har regeringen ändrat statsbidragen så att vi betalar till redan starka regioner istället för att få stöd.

Självklart måste vi ta ansvar för ekonomin och gör också det med de tuffa beslut vi tar som kan drabba hela länet. De senaste åren har indragningarna varit stora när kostnaderna för vård, läkemedel och löner hela tiden ökar samtidigt som intäkterna sjunker. Många har fått känna av detta och nära 70 miljoner har sparats på enbart administration och politik i vårt landsting. Samtidigt får vi aldrig förringa vikten av att många människor är delaktiga i beslut i kommuner och landsting svensk demokrati bygger ju på att vi har folkvalda som får påverka.

Det måste få kosta att bedriva sjukvård i glesbygd, men att istället experimentera med konstruktioner som sätter vinstdrivande företag före rätten att fördela sjukvård i glesbygd gör mig rent ut sagt förbannad!

Av landstingets hela budget går redan över 90 procent till sjukvårdens område, vilket gör att det också är där som de stora kostnaderna måste minskas.

I min värld behöver stödet till välfärdens områden som skola, vård och omsorg vara starkt. Att i det läget sänka skatten i landet med över 100 miljarder kronor istället för att satsa på dessa områden, minskar inte min irritation.

En skatt som tar ansvar för solidarisk välfärd, rättvis regionalpolitik, sjukvård som ger mer till dem som har behov och ett mod från oss som styr landstinget att våga fördela landstingsskatten så att tryggheten kan bevaras i hela länet är enkla mål. Vi måste också koncentrera arbetet för att öka attraktionen till länet. Stödet till företag, turismens betydelse, ett gott vardagsliv, upplevelser och trygghet skall locka människor till länet. Ett arbete som hela välfärden är beroende av utan invånare, utan företag och utan goda levnadsförhållanden för alla står sig vården slätt när skatteintäkterna sjunker!

Det skall vara attraktivt att bo i hela länet och inte enbart i delar av det.

Självklart skall vi få välja i vården, omsorgen och skolan men valfriheten i de glesaste delarna av länet är inte stor och därför behövs möjligheten att fördela så att vi på något sätt kan ha en trygg vård även i glesbygd. Vi delar all personals oro och inser att välfärden behöver bättre förutsättningar!

Sjukvård och välfärd är till för alla inte bara för delar av landet.

Robert Uitto (S)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons