Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets pengar behövs för vård

Annons

I ett antal utmärkta artiklar, har LT:s journalist Anita Näsberg speglat landstingets fortsatta ekonomiska kräftgång.

I artiklarna har också framkommit att landstingets vårdpersonal nu står vid randen av omöjlighet att längre upprätthålla tillgänglighet och patientsäkerhet. Anledningen är enkel: Tidigare sparbeting inom vården har gått som en lie och skapat utbrändhet och hopplöshetskänslor hos många av vår kompetenta vårdpersonal. Signalerna från vården är nu så tydliga, att här krävs extraordinära åtgärder.

I en av artiklarna fick jag möjlighet att uttala mig om möjliga åtgärder för att återigen återupprätta både vår vårdpersonal och landstingets sjukvård i synnerhet.

Låt mig vara tydlig! Landstinget måste få ordning på ekonomin, men nästa steg i det arbetet kan inte bli att lägga ytterligare sparbeting på vården, som är landstingets kärnverksamhet. Det måste nu sparas i andra sektorer inom landstinget och det handlar då inte om att slimma utan om att plocka bort bitar. Administrationen är en sådan del, som visserligen vår landstingsdirektör redan börjat omdana, men det räcker inte.

Det så kallade Regionförbundet som bildades vid årsskiftet, har tagit över ansvaret för det mesta som inte är sjukvård, exempelvis Jamtli, men kostnaderna ligger fortfarande kvar i landstinget. Regionförbundet är en politiskt indirekt vald sammanslutning av landstingspolitiker och kommunpolitiker.

Alltså skapat av oss politiker själva, inte av väljarna. Ordförande är Robert Uitto, tillika förste vice ordförande i landstingsstyrelsen.

I det fortsatta sparandet, måste därför också Robert Uitto ta sitt ansvar, med att föreslå hur Regionförbundet ska kunna spara in på sin verksamhet. En av de verksamheter jag då kommer att tänka på är Jamtli, detta i övrigt fina – men administrativt misskötta – museum.

Att i ett sådant l äge, kräva av landstinget att vi ska skjuta till miljonbelopp till ett tavelmuseum vid Jamtli, miljoner som behövs i vården, är naturligtvis huvudlöst av Uitto!

Sammanfattningsvis kräver jag en ordentlig översyn av landstingets totala administration, där inga sektorer ska lämnas därhän. Jag ställer samma krav på Robert Uitto, att han i landstingsstyrelsen kommer med förslag på inbesparingar i Regionförbundet. Vad vill han ta bort ur sin verksamhet?

Pengarna behövs i vården nu och kan inte vänta på att Uitto ska utveckla länet, som han i sin inlaga i Näsbergs artikelserie så frankt hävdade.

Christer Siwertsson (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons