Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ledarskap – en förödande strategi

Annons

Jämtlands läns landsting är i ett mycket stort behov av politiskt samarbete och samförstånd över de politiska blockgränserna. Detta inte minst mot bakgrund av den globala ekonomiska krisen som naturligtvis slår hårt också mot vårt landsting. Vi i den borgerliga alliansen har därför tagit stor och aktiv del i det omfattande omställningsarbete som under våren sysselsatt praktiskt taget samtliga i landstinget, från vårdpersonal, tjänstemän till politiker.

Vårt landsting har också i den nära framtiden åtskilliga utmaningar framför oss som kommer att kräva politiskt samförstånd över blockgränserna. Det fortsatta ekonomiskt kärva läget, den kommande svininfluensaepidemin och regionfrågan är bara tre exempel på frågor som samtliga förtroendevalda i landstinget måste hantera.

I det läget väljer landstingsrådet Robert Uitto att härska genom att söndra i stället för att arbeta för samarbete och samförstånd över blockgränserna. Ett av flera exempel är tillsättningen av tidigare heltidspolitikern, Vänsterpartisten och nuvarande landstingsfullmäktigeledamoten Nina Fållbäck-Svenson till ny biträdande landstingsdirektör. Uitto menar att tillsättningen är en tjänstemannatillsättning och inte en politisk, vilket är en sanning med modifikation. Uppenbarligen har Uitto haft inte bara ett finger med i det här spelet, utan flera.

Det uppkomna läget kommer nu markant att försvåra framtida uppgörelser och överenskommelser med den politiska majoriteten. Fållbäck-Svenson har till helt nyligen varit en av de främsta politiska företrädarna i vårt landsting. Hon har också verkat på nationell nivå inom hälso- och sjukvårdspolitiken. Hon har genom åren övertydligt visat vad hon tycker om borgerliga politiker och våra politiska idéer. Det riktigt allvarliga är att Fållbäck-Svenson under sin tid som heltidspolitiker, suttit tillsammans med Robert Uitto och Harriet Jorderud och politiskt styrt vårt landsting. Således samma två socialdemokrater, som också i dag sitter och beslutar om vårt läns framtid.

Det är av yttersta vikt att landstinget har en politiskt obunden administration som samtliga politiska företrädare kan känna tillit till, men i det uppkomna läget, har nu den tilliten raderats ut, vilket kommer att få stora konsekvenser, inte minst för landstingets fortsatta utveckling.

Robert Uitto har med det här återigen bekräftat vad vi alla invigda redan tidigare kände till och det är att landstinget tyngs av ett politiskt ledarskap på väg mot kollaps! Robert Uitto väljer konfrontation istället för konstruktivt samförstånd. Detta är för vårt landsting och länets invånare en förödande strategi.

Vi i den politiska oppositionen kommer att fortsätta arbetet med att forma en långsiktig politik för vård och utveckling i länet. Vi kommer också att intensifiera arbetet med att ge Jämtlands läns landsting en ny och bättre politisk ledning.

Allians för Jämtland

Marianne Larm-Svensson, (C),
Christer Siwertsson (M),
Finn Cromberger (FP),
Lars-Olof Eliasson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons