Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget behöver stöd – inte sänkt skatt

Annons

Sveriges kommuner och landsting närmar sig med stormsteg stora ekonomiska bekymmer som successivt kommer att öka på varslen från den privata sektorn. Socialdemokraterna i landet och vi här lokalt har under lång tid försökt förmå regeringen att inse att även den offentliga sektorn behöver stöd från regeringshåll om inte allt för många ska tvingas ut i arbetslöshet inom vården, skolan och omsorgen.

Givetvis kan man inse att den moderatledda regeringen inte anser att offentliga arbetstillfällen är lika värdefulla som privata, men när inte heller centerpartiet tar situationen på allvar börjar vi också förstå att även de sedan länge lämnat sin gamla politik.

Numer tycks det vara okay att inte stötta glesbygden, utan i stället ändra statsbidragen så att små kommuner och landsting får betala för de storas räkning. Till och med gamla centerpartistiska statsråd protesterar högljutt.

Värst drabbas de landsting och kommuner där befolkningen minskar, där man får en allt mer åldrande befolkning med ökande behov och stor arbetslöshet. I vårt län gäller det flertalet kommuner och vårt landsting.

Kostnaderna för specialistvård i till exempel Umeå, kostnaderna för nya behandlingsmetoder och nya läkemedel ökar med flera miljoner, men regeringen har valt att frysa statsbidragen för just läkemedel.

Det gör att många landsting förlorar miljontals kronor. Istället valde regeringen att sänka skatten med över 100 miljarder till i första hand medborgare som redan har det ekonomiskt bra.

Handlar det verkligen om att arbetstillfällen inom offentlig sektor är mindre viktiga och därmed om att kvinnor som riskerar arbetslöshet, vilket ju ofta är fallet, inte värderas särskilt högt av regeringen?

För vårt landsting har det ökade behovet av vård, kostnadsökningarna för medicinska behandlingar och personalkostnaderna inom vården gjort att vi under fjolåret inte klarade att hålla budgeten. Istället gick vårt landsting med ett underskott mot budget på 105 miljoner kronor.

Nu handlar det om att allt fler blir arbetslösa i vårt län, vilket i sin tur gör att vi beräknas tappa ytterligare 40 miljoner kronor i skatteintäkter i år hittills utan kompensation från regeringen, även om det just nu ryktas att regeringen börjar lyssna på de socialdemokratiska kraven på stöd i likhet med de stöd man ger till privata näringslivet.

Kanske har våra protester och uppvaktningar inte varit resultatlösa.

Kanske kan det komma ett stöd till den offentliga sektorns viktiga uppdrag; Skola, vård och omsorg, om regeringen släpper på prestigen.

Våra skattemedel ska inte slösas bort på skattesänkningar i en tid när behoven av vård och omsorg ökar.

Harriet Jorderud, s

Landstingsråd

Robert Uitto, s

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons