Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbristen dyr för Jämtland

Läkarbristen i Sverige leder till kraftigt ökade vårdkostnader.

Annons

Under 2008 betalade landstinget i Jämtlands län 40 miljoner kronor för att hyra in stafettläkare – det är 313 kronor per invånare. Nu är det hög tid att etablera nya läkarutbildningar i Sverige.

Enligt Läkarförbundet skulle Sverige behöva ytterligare 1 500 heltidsarbetande allmänläkare redan i dag. Om inget görs kommer vi att sakna över 4 000 läkare om bara fem år, dels beroende på att en åldrande läkarkår går i pension, dels beroende på ett generellt ökande vårdbehov. Det motsvarar 50 läkare bara i Jämtlands län. Detta medicinska mardrömsscenario är tyvärr helt realistiskt, eftersom Sverige är långt ifrån självförsörjande på läkare.

I dagsläget hankar sig Sverige fram med hjälp av andra länder. Hela 60 procent av de läkare som fick svensk läkarlegitimation 2008 hade utbildats utanför landet. Vi befinner oss därmed i strykklass – exempelvis har Danmark och Österrike 60 respektive 40 procent fler utbildningsplatser räknat per capita. I Danmark, som tar emot mängder av svenska läkarstudenter, har för övrigt en irriterad debatt blossat upp under sommaren. Vårt grannland har helt enkelt börjat tröttna på att bekosta Sveriges läkarutbildning.

Internationellt utbyte kan leda till nytänkande och utveckling av läkaryrket. Men som situationen nu ser ut saknar Sverige kontroll över såväl innehåll som kvalitet i läkarutbildningen. Växande vårdköer och kvalitetsproblem är en sida av saken, en annan är att landstingen drabbas av dryga merkostnader när det inte går att anställa ordinarie personal. År 2008 anlitades hyr- och stafettläkare för 1,8 miljarder kronor i Sverige. För landstinget i Jämtland slutade denna nota på 40 miljoner kronor.

Sverige måste helt enkelt börja utbilda fler läkare. Regeringen har utökat läkarutbildningen med 170 platser de senaste två åren. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. SCB, Högskoleverket, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting och många fler vill snarast se en ökning av antalet platser på läkarutbildningen. Högskoleverket förespråkar 300–400 nybörjarplatser.

Problemet är att det saknas sjukhus och andra vårdinstitutioner att praktisera på i närheten av de befintliga utbildningsorterna, vilket leder till kvalitetsbrister i utbildningen. Invändningen är riktig, men problemet är knappast oöverkomligt. Lösningen är förstås att börja utbilda läkare på fler platser i Sverige! Det har snart gått ett kvarts sekel sedan Sverige satsade på en utbyggnad av läkarutbildningen på nya orter. Nu måste även vi, på samma sätt som andra länder i Europa och Nordamerika, börja etablera nya läkarutbildningar.

Jens Schollin

professor i barnmedicin och rektor vid Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons