Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagliga vägar – för alla?

/
  • Christer Andersson bemöter Torsten Nilsson ledarkrönika. Han tror att man måste skilja på folk som flyr för sina liv och människor som kommer till Sverige av andra anledningar.

Annons

Svar/kommentar till Torsten Nilssons krönika i LT 26 april. Att vi och flera med oss, genom bilaterala överenskommelser, kan resa gränsöverskridande mot uppvisande av giltiga resedokument, vari ligger lyxen? Att länder styrda av despoter inte gärna ser sina undersåtar lämna landet, har sin grund i risken att resenären med stor sannolikhet inte återvänder. Jämför med tillskyndandet av Berlinmuren. Dess tillkomst var att stoppa utflyttningen från DDR, inte inflyttningen. (Såvitt historien talar sanning, var det en (1) avhoppare till DDR)

Våra lyxresor har inte samma syfte som den nu pågående folkförflyttningen från Afrika. Dom som reser belastar, i normalfallet, inte respektive lands ekonomi eller sociala välfärd. Snarare tvärt om. Ett antal av de diktaturer som varit stängda för turister, har, sakta men dock, öppnats upp. Det går långsamt, men som vi vet, byggdes Rom inte på en dag. Med risk att bli tjatig: Vissa länder på jorden måste uppfinna hjulet. Igen!

Hur skall vi lösa ett olösligt problem? Ett antal av oss har, om vi i vår ödmjukhet ges tillfälle att framföra den, patentlösningen på problemet. Kanske är en kombination av dina och mina, ja, även Hugos och Elsas något för politikerna att anamma. Trots allt lever vi i en verklighet vilken förefaller politikerna fullständigt främmande.

Lagliga och säkra vägar! För vem? Samtliga? Eller är det ett måste att sålla bort den vilken inte är i akut behov av skydd. Ekonomiska migranter skall vi kanske ställa på väntelistan intill dess att vi, gemensamt med EU och FN, löst integrations-, bostads och försörjningsproblemen med för de asylsökande.

Ett strukturerat inflöde till EU via Egypten, Libyen, Tunisien och Algeriet, orkestrerat av FN och EU gemensamt, kan, möjligen, göra det olönsamt för människosmugglarna att fortsätta sitt värv. Strukturerat som i organiserade upptagningsläger betyder att den med det mest akuta hjälpbehovet prioriteras. Inte vill Torsten väl påstå att ekonomimmigranten är i akut behov av hjälp? Hen har, antingen med egna medel eller lånade sådana, tagit sig fram till Medelhavskusten. Hen skulle mycket väl, ekonomiskt, ha klarat sig i sitt hemland. Ryktet har förstås nått även den kapitalstarke, att i Sverige är det inte nödvändigt att arbeta för sitt uppehälle. Tiggeri är, enligt Östersunds kommundirektör Bengt Marsh, lagligt. (vilket han fått om sin bakfot). Dock en feltolkning av lagstiftningen. Förvisso finns ingen lagparagraf som förbjuder tiggeri, men heller ingen som tillåter sådant. Enkom att det inte är förbjudet, gör inte tiggeriet tillåtet.

Amerika, (USA fanns som bekant inte på den tiden!), Kanada, Australien invaderades/ockuperades/koloniserades av, i första hand, Portugal, Spanien, Frankrike och England. Australien var, som bekant, en Engelsk fångkoloni. Australien har, jämte USA och i viss mån Nya Zeeland, de mest restriktiva inresereglerna i världen. (Bortsett från de länder vilka inte tillåter inresa.) Det råder Sven Dufva mentalitet. "Släpp ingen djävel över bron!" Att jämföra kolonisatörernas värv med dagens folkvandring förefaller mig väl långsökt. Kolonisatörerna byggde, från inget, ett nytt hemland. Dagens immigranter kommer till dukat bord. Dessutom blir de av urbefolkningen serverade och servade.

Välståndet är, har det visat sig, bräckligt och sårbart även för en av världens största ekonomier.

Nog isolerar såväl USA som Australien och Nya Zeeland sig genom restriktiva inreseregler. Inte ens fickluddet hemifrån tillåts passera gränsen!

Eftersom Sverige och ett fåtal andra länder inte ensamma kan lösa flyktingproblemen, eller för den delen, avsluta nu pågående konflikter initierade av ett antal småpåvar, måste lösningen åstadkommas genom FN: s försorg. FN ja! Här är Dag Hammarskjölds uppfattning om den organisation han ledd:

"Förenta Nationerna är precis som älskande elefanter. Allt försiggår på ett mycket högt plan, en massa damm virvlas upp, men man får vänta i åratal på resultatet".

Hur rätt den gode Hammarskjöld skulle få. Förutom att elefanterna river upp damm, har dom lyckats ödelägga, inte enbart en porslinsbutik, utan hela industrin. Fast egentligen återspeglas medlemsländernas oförmåga att komma till skott i FN av den inhemska oförmågan att i respektive parlament, komma överens över partigränserna. Eller ens inom den koalition som för tillfället regerar. Vi kommer att tillsätta en utredning! Känns det igen?

Nu är det slutsnackat för denna gång. Kom igen, Torsten, låt oss gemensamt lösa världsproblemen. Äntra, likt Korsriddarna, din ädle springare. Stefan Löfven, på sin havremotor Rosinante, utgör vår spjutspets. Bredvid har han sin bålde vapendragare Sancho Panza. Vi ska frälsa världen!

Kanske måste vi använda kulor och krut mot dem som i dag skapar merparten av eländet, men lösa problemen ska vi! Att befinna sig i rätt ände av bössan är vad som gäller.

"Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut", sa Olof Palme

Christer Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons