Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna är alldeles för få

Annons

Ser vi på hur det ser ut i våra börsbolag så är det en katastrofal situation. En undersökning som gjorts av SIS Ägarservice/SCB visar att av 294 börsnoterade företag var det endast fem som hade kvinnor som verkställande direktörer under 2008. Det är färre än två procent.

Andelen kvinnor i företagsledningarna ligger på 11 till 13 procent. Det är lågt, men bättre och visar att rekryterings- och befordringsmetoderna är en bov i dramat.

Efter en tid är det männen som har befordrats och fått löneförhöjningar.

I dagens Sverige äger och tjänar kvinnor mindre än män. Kvinnor har mindre makt och ges inte samma möjligheter och förutsättningar på arbetsmarknaden.

Vårt mål är att det ska råda jämställdhet både i familjelivet och i arbetslivet. Att det skiljer sig så markant mellan kvinnor och män på ledande poster innebär att kvinnor är en outnyttjad tillgång. Samtidigt visar den girighet och kortsiktighet som uppdagats inom delar av näringslivet, att behovet av nytänkande inom styrelser och företagsledningar är stort. Finanskrisen borde innebära en välbehövlig nystart i sättet på hur stora företag leds och vad som utgör ett modernt ledarskap.

Det är inte bara näringslivets uppgift att se till att vi får en jämnare könsfördelning. Även politiken och politiskt styrda verksamheter måste föregå med gott exempel.

Resultatet av regeringens förändring av utnämningspolitiken är ett utmärkt exempel på hur öppna processer där kompetens sätts i centrum ökar jämställdhet och mångfalden.

Hälften av alla toppjobb inom staten har gått till kvinnor sedan 2006. Det är viktigt att politiken och offentlig förvaltning fortsätter föregå med goda exempel.

Det är dessvärre för få kvinnor i Sverige som väljer att starta företag. När det gäller företagande är Sverige ett av de mest mansdominerade länderna i västvärlden.

Eftersom tröskeln för att starta företag visat sig vara högre för en kvinna än för en man vill vi moderater med rätt åtgärder stimulera fler kvinnor att starta företag.

Vi vill skapa bättre förutsättningar för att främja jämställdhet inte bara inom arbetslivet utan även inom familjelivet. Skatteavdrag för hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonusen, nystartsjobb inom välfärdssektorn samt en väl fungerande förskola är några av de faktorer som ska underlätta för kvinnor att få livspusslet att gå ihop. Det är exempel på verktyg som kan underlätta för kvinnor eftersom, som det ser ut i dag, det fortfarande är kvinnor som i större utsträckning än män ansvarar för hem och barn.

För att ett land ska kunna växa och utvecklas krävs att man tar tillvara hela befolkningens kunskaper och kompetens. Varje individ, kvinna som man, ska ha möjlighet att utveckla sin begåvning inom just de områden där man har de bästa förutsättningarna oavsett kön. Därför är jämställdheten en mycket viktig faktor för tillväxten.

Lise Hjemgaard-Svensson

Ordförande Moderatkvinnorna i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons